zadanie
alek: dziecko nasypuje piasek do foremek w kształcie stożka o promieniu podstawy 5cm i
tworzącej 13cm. nastepnie przesypuje go do wiaderka w ksztalcie walca o wysokosci 36cm i
promieniu dwa razy wiekszym niz promien foremki. jaka czesc wiaderka wypelnilo dziecko,
wsypujac 6 foremek piasku?
6 kwi 20:57
kami:
V
st=
13πr
2*h r= 5 cm
h
2 = l
2 − r
2 => h
2 = 169−25 to h= 12 cm
V
st = 100 π cm
3 to 6*100 π= 600πcm
3
V
w πR
2*H R= 10cm H= 36 cm
V
w= 3600π cm
3
odp:
16 część wiaderka
6 kwi 23:43