Zadanie..
Jms.: Podczas spaceru brat Zosi jedzie czterokołowym rowerkiem. Obwód dużego koła wynosi 80cm,
a małego 40cm. O ile obrotów więcej wykona małe koło rowerka niż duże na półkilometrowym
odcinku drogi?
6 kwi 20:09
katie :): 625m
6 kwi 20:16
orest: oblicz średnice duzego kola ,podziel je przez 2 i wyjdzie ci średnica małego koła potem *
przez 500m czyli o ile się nie mylę 5000cm i masz wynik .
6 kwi 20:19
katie :): 500 :80=6,25
500 : 40=12,5
male kolo wykona 12,5−6,25 = 6,25 obrotow wiecej
6 kwi 20:20
katie :): ano trzeba napisac zamiast 500 − 50000
6 kwi 20:21
katie :): 0.5km=500m=50000cm
50000 :80=625
50000 : 40=1250
male kolo wykona 1250−625 = 625 obrotow wiecej noo teraz jest ok
6 kwi 20:23
orest: hehe
6 kwi 20:26
Jms.: Dzięki
6 kwi 20:27