Skąd wziąć C??
Geometria: W równoległoboku ABCD dane są równania boków AB i AD oraz równanie przekątnej BD. Wyznacz
współrzędne wierzchowłków tego równoległoboku
AB: x−3y−6=0
AD: y=x−4
BD: x+3y−12=0
Już mam wyliczone wszystkie wierzchołki tylko C mi brakuje... A=(3,−1) B=(9,1) D=(6,2)
ale nie mam pojęcia jak to wyliczyc...
6 kwi 16:12
Bogdan:
C = (xc, yc)
→
AB = [9 − 3, 1 + 1]
→
DC = [xc − 6, yc − 2]
→ →
AB = DC => xc − 6 = 6, yc − 2 = 2
xc = 12, yc = 4
6 kwi 16:17
Geometria: Dziekuje
6 kwi 16:18
Geometria: a nie da się bez wektorów
6 kwi 16:18
Bogdan:
Da się, ale tak jest najprościej.
Możesz np. wyznaczyć S − środek przekątnej BD. S jednocześnie środkiem przekątnej
AC. Mając dane A oraz S łatwo wyznaczysz C
6 kwi 16:29
Bogdan:
S jest jednocześnie środkiem przekątnej AC (uciekł wyraz "jest'")
6 kwi 16:30
Bogdan:
S = (
152,
32 )
C = (x
c, y
c)
A = (3. −1)
x
c = 12
Podobnie wyznaczamy y
C
6 kwi 16:34
Geometria: Ok dzieki wiekie
6 kwi 16:45
Lazybones: kurwa
23 kwi 16:58
Namorek: Zjebanie jest to zrobione.
23 kwi 16:59
Lazybones: Dokładnie − Namorek. U mnie w szkole piszemy na kurwa kartkę A4 te wszystkie działania, a gość
obliczył to w 2 linijkach, i na co oni nas uczą tyle tego gówna, skoro można zrobić to W CHUJ
ŁATWIEJ?
Jebać matme.
23 kwi 17:01
Lazybones: Pozdrawiam Damniana z HBK
23 kwi 19:45