POMOCY
Wiola: Zbiorem wartości funkcji f(x)=−2(x+1)
2+1 jest zbiór

a)<1;+
∞)
b)(−
∞;−2>
c) (−
∞;1>
d) <−2;1>
6 kwi 20:56
6 kwi 21:15
orest: y=2x2 +2 robisz tabelkę i patrzysz czy te punkty pasują
6 kwi 21:17
Wiola: a co to jest to y=2x2+2
6 kwi 21:18
orest: f(x)=2x do kwadratu +2
6 kwi 21:18
Wiola: aha rozumiem

a w tabeli mogę liczby takie jak od −2;−1;0;1;2
6 kwi 21:20
orest: tak dowolne możesz podstawić
6 kwi 21:20
Wiola: niom wzięłam tak jak napisałam te liczby i wyszło mi 10;4;2;4;10 chyba ze sie gdzies
pomyliłam w obliczeniach
6 kwi 21:23
Bogdan:
orest, nie tak.
Funkcja f(x) = −2(x + 1)2 + 1 jest funkcją kwadratową, ktorej wykresem jest parabola
skierowana ramionami w dół.
Podany wzór jest postacią kanoniczną tej funkcji, z takiej postaci odczytujemy
wierzchołek paraboli; W = (−1, 1), a więc największa wartość to ymax = 1
dla x = −1.
ZWf: y € (−∞, 1>
6 kwi 21:23
orest: przy ujemnych liczbach zamieniasz na ułamki tak więc w miejscu −2 i −1 powinien być
ułamek
6 kwi 21:26
orest: mój błąd sorka
6 kwi 21:26
Wiola: aha dzięki

6 kwi 21:27
Wiola: ale jakie ułamki
6 kwi 21:27
Bogdan:
Wiola, zrozumiałaś?
6 kwi 21:34
Wiola: nie za bardzo
6 kwi 21:35
6 kwi 21:43
Wiola: niom i
6 kwi 21:47
micha: f(x)=−3(x−1)2+2
26 lis 15:21
micha: pomocy

26 lis 15:21