Trójkąty i okręgi , na pomoc!!!!!!!!!
Ania: ramię trójkąta równoramiennego ma długość √3 , a kąt przy podstawie α=30 stopni.Okrag
jest styczny do prostej zawierającej jedno z ramion , a drugie ramie jest cięciwą
.Oblicz długość odcinków na jakie okrag dzieli podstawę.
6 kwi 17:21
Basia: Cała trudność polega tutaj na ustaleniu położenia punktu O (środka okręgu).
Oznaczmy ABC nasz trójkąt
AC=BC=
√3
α=β=30
stąd:
γ=120
ramię BC ma być cięciwą okręgu i okrąg ten ma być styczny do AC ⇒
C musi być punktem styczności ⇒ pr.OC musi być prostopadła do AC ⇒ kąt ACO=90 ⇒
kąt OCB=γ−kąt ACO = 120−90=30
B,C∈okręgu ⇒ OB = OC = r
OB=OC = r ⇒ tr.BOC jest równoramienny ⇒ kąt CBO = kąt BCO = 30 ⇒
O∈AB
dalej to już proste
(można też AB obliczyć z tw.cosinusów)
CO = BO=r
BC =
√3
r=1
(można też r obliczyć z tw.cosinusów)
AO=2 i OB=1
7 kwi 12:59
xpt:

Nie naniosłem promienia, bo zepsułoby to czytelność rysunku, ale jest taka kropka pod
√3, która jest środkiem okręgu.
Kąty, które zaznaczyłem (a ich nie opisałem) to są te kąty 30
o.
8 kwi 20:17
Basia: A nie tak to jest. On musi być rozwartokątny A=B=30 to C=120.
Wtedy środek nie jest na BC tylko na AB.
8 kwi 20:20
Basia:

bo OC=BO =r ⇒ kąt OBC = kąt OCB = 30 st. a to jest możliwe ⇔ O∈AB
8 kwi 21:41