matematykaszkolna.pl
Prosze o szybką odpowiedź! Kasia: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,w którym krawędź podstawy a=24cm,a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy α=45
6 kwi 20:55
xpt: W zadaniacg z geometrii najczęściej chodzi o to, by znajdywać różne trójkąty i na ich podstawie wyliczyć coś z czegoś innego (a masło jest maślane − wiem, kiepska budowa zdania). Z zadania dowiadujesz się, że Ostrosłup jest prawidłowy, czworokątny, więc wysokość ostrosłupa można poprowadzić z miejsca przecięcia przekątnych kwadratu stanowiącego podstawę ostrosłupa. Krawędź podstawy jest podana − istnieje pełno wzorów, gdzie wystarczy krawędź kwadratu, za dużo by je wszystkie wymieniać. Tobie przyda się informacja, że przekątna d=a2. Kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy jest podany. Można w tym ostrosłupie znaleźć już 2 trójkąty − jeden zawierający dwie przeciwległe krawędzie boczne i przekątną podstawy. − jeden zawierający krawędź boczną, połowę przekątnej kwadratu i wysokość ostrosłupa. Przykładowy sposób wykorzystania tych rzeczy: Obliczasz długość przekątnej kwadratu, obliczasz długość przyprostokątnej trójkąta, który jest połową kwadratu. Obliczasz wysokość ostrosłupa korzystajac z dowolnego trójkąta z tych, które ja wymieniłem i robisz co tam sobie jeszcze chcesz {no przecież całego zadania za CIebie nie zrobię ) Jeśli gdzieś utkniesz to powiedz
6 kwi 21:10