Pomozcie...
art: W sklepie z zabawkami stoi pudło z trzydziestoma maskotkami: misiami i pieskami. NIektore
z nich zostały wyprodukowane w Chinach. Losowo wybieramy jedną maskotkę.
Prawdopodobieństwa wylosowania:
−maskotki chińskiej jest równe 0,7
−misia jest rowne 0,8
−maskotki chinskiej lub misia jest rowne 0,9
Ile jest w pudle misiow produkcji Chinskiej, a ile pieskow produkcji Chinskiej?
6 kwi 21:02
b.: Ω = zbiór 30 maskotek
M = podzbiór misiów, P = podzbiór piesków
C = podzbiór maskotek wyprodukowanych w ChRL
mamy
P(C) = 0,7 = 21/30 => jest 21 maskotek z ChRL
P(M) = 0,8 => ...
P(C u M) = 0,9
no to stąd możesz wyliczyć P(C\M) = P(P n M) i masz odpowiedź na 2. pytanie
a na 1. pytanie:
P(C n M) = P(C) + P(M) − P(C u M) = ...
6 kwi 21:36