6 kwi 15:39
bot: ; O
6 kwi 15:42
Bogdan:
Najpierw założenia:
1. 9 − x3 > 0
2. 3 − x > 0
3. log(3 − x) ≠ 0
Mnożymy równanie obustronnie przez log(3 − x):
log(9 − x3) = 3log(3 − x)
log(9 − x3) = log(3 − x)3
9 − x3 = (3 − x)3 rozwiń prawą stronę wzorem skróconego mnożenia, zredukuj
wyrazy podobne i rozwiąż otrzymane równanie, otrzymane
rozwiązania sprawdź w założeniach.
6 kwi 16:41
Klaudziii: dzięki
7 kwi 17:03
Klaudziii: a) x2*log3 x−32*logx=√10
b) √xlog √x=10
8 kwi 19:05
MIckej: to ide po zeszyt bo na monitorze tego nie zrobię

poszukam zeszytu i napisze rozwiązanie lub podpowiedz za jakieś 30 min bo jeszcze do
sklepu ide
8 kwi 19:20
Klaudziii: oki

to czekam
8 kwi 19:25
Basia: Bogdanie nie rozumiem czegoś w Twoim rozwiązaniu !
9−x3 = (3−x)3 co chciałeś przez to powiedzieć ?
8 kwi 19:30
MIckej: hmmm co do
b) to rozwiązanie wyszło mi
x=100 lub x=1\100
a co do a) to nie jestem pewien
wyszło mi że
logx=
√2 lub logx=1\2
jesli masz odpowiedzi i rozwiązałem poprawnie to napisze jak to zrobiłem
8 kwi 19:54
MIckej: a Bogdanowi chodziło chyba o porównanie liczb logarytmowanych
8 kwi 19:55
Basia: Mnie w (b) wyszło logx=2 lub logx= −2 czyli x=100 lub x=0,01
8 kwi 19:57
MIckej: no to tak jak mi
8 kwi 19:58
Basia: A zgadza się ! Nie doczytałam porządnie treści zadania !
8 kwi 19:59
Bogdan:
Basiu, napisałem kontynuację:
log(9 − x
3) = 3log(3 − x)
log(9 − x
3) = log(3 − x)
3
9 − x
3 = (3 − x)
3 rozwiń prawą stronę wzorem skróconego mnożenia, zredukuj
wyrazy podobne i rozwiąż otrzymane równanie, otrzymane
rozwiązania sprawdź w założeniach.
9 − x
3 = 27 − 3*9*x + 3*3*x
2 − x
3
9x
2 − 27x + 18 = 0 dzielimy obustronnie przez 9
x
2 − 3x + 2 = 0, Δ = 1
x
1 = 1, x
2 = 2
Sprawdzenie założeń:
dla x = 1
1. 9 − x
3 > 0 => 9 − 1 > 0 ok.
2. 3 − x > 0 => 3 − 1 > 0 ok.
3. log(3 − x) ≠ 0 => log2 ≠ 0 ok.
dla x = 2:
1. 9 − x
3 > 0 => 9 − 8 > 0 ok.
2. 3 − x > 0 => 3 − 2 > 0 ok.
3. log(3 − x) ≠ 0 => log1 = 0 nie spełnia założenia
Sprawdzenie rozwiązania x = 1:
| log(9 − x3) | | log8 | | log23 | | 3log2 | |
| = 3 => |
| = |
| = |
| = 3
|
| log(3 − x) | | log2 | | log2 | | log2 | |
Odp. x = 1
8 kwi 20:00
Basia: Tam w (a) jest log3x w wykładniku ?
8 kwi 20:02
Eta: Witam Bogdanie!
Mi też tak wyszło jak Tobie

x = 1
8 kwi 20:03
Basia: Już wiem Bogdanie ! Nie mogłam się wcześniej połapać, ale doczytałam !
8 kwi 20:03
Mickej: chyba tak
8 kwi 20:03
Eta: Basiu!
tam jest tak log(9 −x3) = 3log(3 −x)
zatem: 9 − x3 = ( 3−x)3
tak jak Bogdan napisał!
8 kwi 20:06
Basia: Mickej w (a) wyszło mi inaczej
8 kwi 20:06
Basia: To już inne zadanie Eto ! To 100 i 0,01.
8 kwi 20:07
Basia:
podstawiam:
t=logx
x=10
t
(10
t)
2t3−32t = 10
12
| | 9 | | 1 | | 9 | | 9+16 | | 25 | |
Δ = |
| +4*2* |
| = |
| +4= |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 32−52 | |
t12= |
| <0 niemożliwe |
| | 4 | |
t = 1 lub t=−1
x = 10
1=10 lub x=10
−1=0,1
8 kwi 20:12
Mickej: nie do konca wiem jak to rozwiązywać ale chyba dobry sposób wybrałem pewnie gdzieś błąd
zrobiłem ale zaraz przeglądnę to jeszcze raz
8 kwi 20:13
Basia: napiszesz (b) Mickej ?
8 kwi 20:14
Eta: OK

( nie zauważyłam tego drugiego zadanka)
8 kwi 20:14
Mickej: no fakt nie odrzuciłem t
1<0
a t
2 zle policzyłem

wyszło mi 2 zamiast 1
8 kwi 20:16
Mickej: ok juz pisze
8 kwi 20:16
Bogdan:
Witam wszystkich

. Dzisiaj jestem dochodzący do kompa, bo mam świąteczne prace
w domu do wykonania. Pozdrawiam
8 kwi 20:18
Basia: Co robisz Bogdanie ? Pieczesz coś pysznego ? Czy bardziej prozaicznie sprzątasz ?
8 kwi 20:22
Mickej: dziedzina to wiadome wiesz jak i co

adalej
√xlogp{x=10 / ()
2
x
log√x=100 zmieńmy podstawę w logarytmie na x więc wykładnik wyjdzie ci taki
| 1 | |
| no i pojedziemy z definicji logarytmu |
| 2logx10 | |
log
x100=t
t
2−1=0
t=1 lub t=−1
log
x100=1 więc x=100
log
x100=−1 więc x=1/100
8 kwi 20:23
Basia: Robiłam inaczej, ale wynik ,jak wiesz, ten sam
x
log√x=100 zlogarytmowałam log
10
log
√x*logx = 2
(logx)
2 = 4
logx = 2 lub logx=−2
dalej oczywsiste
8 kwi 20:28
Bogdan:
Piec nie potrafię, więc pozostaje mi sprzątanie, mycie, pucowanie. Jestem jednak łasuch
na słodkie, na szczęście mam w domu specjalistów od pieczenia i gotowania
8 kwi 21:07
Basia: No jak widać pod tym względem też jesteśmy doskonale dobrani ! Same łasuchy !
8 kwi 21:12
Klaudziii: ale się rozmowa rozwinęła

ja też dzisiaj zajmowałam się porządkami
9 kwi 17:00
Klaudziii: Mickej nie bardzo widzę ten fragment: "xlog√x=100 zmieńmy podstawę w logarytmie na x więc
wykładnik wyjdzie ci taki[...] "
Basiu, przy logarytmowaniu tam ma być log
10 czy log
10 
?
15 kwi 17:22
milena: log(54*x3)=logx3
log54+logx3=logx3
...co dalej?
24 paź 11:28