wielomiany rozsz.
xxx: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x−1, x−2, x−3 daje odpowiednio reszty 1,2,3. Wyznacz
resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez iloczyn (x−1)(x−2)(x−3).
Proszę chociaż o wskazowki? Od czego to zacząć?
6 kwi 21:35
b.: proponuję zacząć od napisania
W(x) = (x−1)(x−2)(x−3)*P(x) + reszta(x) (*)
gdzie wielomian P jest ilorazem z dzielenia (zupełnie nas on nie interesuje), a reszta −−
resztą

jaką postać ma reszta? (co można powiedzieć o stopniu reszty?)
jak to wiesz, wstawiasz do (*) x=1, x=2, x=3 i dostajesz układ równań, z którego
wyliczysz resztę
np.
W(1) = reszta(1) = 1 (=1 z treści zadania)
itd.
6 kwi 21:39
Bogdan:
Reszta R(x) z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q(x) n−tego stopnia jest
stopnia co najwyżej n−1.
Tutaj Q(x) = (x − 1)(x − 2)(x − 3) jest trzeciego stopnia, więc R(x) = ax2 + bx + c.
Rozwiąż układ równań:
1. R(1) = 1 => a + b + c = 1
2. R(2) = 2 => 4a + 2b + c = 2
3. R(3) = 3 => 9a + 3b + c = 3
Niewiadome to: a, b, c.
6 kwi 21:40
xxx: Ok. Dziękuję wam bardzo
6 kwi 21:43