Sporządź wykres funkcji y=|3cos2x|.
Denzel: Sporządź wykres funkcji y=|3cos2x|. Podaj jej zbiór wartości oraz miejsca zerowe.
xpt: wykresu takiej funkcji Ci nie narysuję, ale powiem Ci jak do tego dojść.
zacznij od narysowania funkcji
y=cosx
następnie nanieś na wykres funkcję y=cos2x, zastanów się, jak ma się funkcja cosx do
funkcji 2x (podpowiedź − w dalszym ciągu maksymalna wartość cosinusa to 1, zmienia się
częstotliwość − ale jak to sam spróbuj odpowiedzieć

)
Potem narysuj funkcję y=3cos2x (będzie zamiast do 1 rosła do 3 i malała do −3, ale będzie
miała takie same miejsca zerowe)
wartość bezwzględną usyskasz przenosząc to wszystko co pod osią OX nad tą oś (częściowa
symetria względem osi OX)