matematyka
sara: Wyznacz wartośc r tak, aby kręgi o danych równaniach były styczne zewnetrznie . Narysuj
te okręgi w układzie wspołrzednych: (x+2)2+y2=1 i (x−3)2+y2=r2
6 kwi 18:45
sara: Mógłby ktos mi pomoc?
6 kwi 18:46
Mickej: narysuj rysunek i zobacz sama zauważysz ile musi mieć r a jesli nie to licz z odległosci
punktów
S=(−2,0) r=1 1 okrąg
S=(3,0) r=4 tak ma ci wyjść
6 kwi 19:06
sara: zbyt bliska odleglosc tych S wychodzi, jesli one maja byc styczne w jednym punkcie to to
drugie r wynosi tez 1 cm
6 kwi 19:23