x
QQ: Promień Ziemi jest równy 6370 km, a morza i oceany zajmują powierzchnię równą 361km2.
Oblicz, jaki procent powierzchni Ziemi zajmują lądy.
6 kwi 13:50
tim: I. Liczysz Pc kuli o r = 6370 km.
II. Układasz proporcję:
Pc = 100%
Pmórz i oceanów = x%
x = Pc * 100
−−−−−−−−−−−−−
Pm
6 kwi 14:15
Basia: Tim mały błąd tu się wkradł:
| | Pmórz i oceanów*100 | |
x = |
| |
| | Pc | |
6 kwi 14:27
tim: Oj, literówka..
6 kwi 14:29
QQ: trzeba zamienić jeszcze na km albo mln.
6 kwi 15:07
tim: Co trzeba?
6 kwi 15:08
QQ: no patrz chodzi mi o to ze masz 361 mln km2 a to jest 361 000 000 km2. i teraz jak
wezmiesz to razy 100 % i podzielisz przez 162307600 (tak mi wyszlo ze wzoru) to nie
wiadomo jakie liczby wychodzą.
6 kwi 15:15
QQ: sory nie napisalam w mln w zadaniu. jeszcze raz sory.
6 kwi 15:15
tim: Po pierwsze nie napisałeś nigdzy mln km..
Po drugie
Sziemi = 4 * r2 * π = 162307600π ≈ 509 904 364
Smórz = 361 000 000
x = 70,8
6 kwi 15:18
QQ: w zadaniu powinno byc ze oceany i morza zajmują powierzchnie 361 mln km2.
6 kwi 15:18
QQ: 509 904 364 a skąd Ty wziąles taki wynik. jak ja mnoże przez 3,14 to wychodzi mi inny.
6 kwi 15:20
QQ: haloo ?
6 kwi 15:25
tim: Mnożę przez większą dokładność

3,14159265
6 kwi 15:27
QQ: aha
ale ok już mi wyszło.
6 kwi 15:30