matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 31.10.2009
Zadania
Odp.
4
asia:
chciałabym żeby ktoś mi powiedział co robie źle...
1
kasiek:
Co z moją nierównością, czy ktoś coś poradzi
6
hmmm:
rozlurz wielomian w na czynniki: f)w(x)=6x
3
+12x
2
+6x
4
zbych:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48.Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem α, że tgα=
4
3
. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
1
melka:
1. kat αjest ostry i cosα=3/4 wtedy sinα=?
2
Kasia:
Witam, mam problem z dwoma nierównościami trygonometrycznymi, mianowicie: cosx+tgx≤1+sinx
2
melka:
co to jest mediana?
i jak zrobic: madiena danych: 0,1,1,2,3,1= ?
5
melka:
ile wyrazow ujemnych ma ciag (a
n
) okreslony wzorem a
n
=n
2
−2n−24 dla n≥`
13
Daria:
narysuj siatkę stożka wiedząc że jego powierzchnia boczna stanowi 1/3 powierzchni koła o promieniu 9 cm.
1
ewcia:
rzucamy dwa razy symetryczną kostką sześcienną, której ściana ma jedno oczko, dwie ściany mają po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: liczby
24
melka:
1. liczby 4,10,c sa d;ugosciami trojkata rownoramiennego, oblicz c
11
kasiek:
(2−
√
2
)
3
+
√
48−16
√
2
>6 , doprowadź lewą stronę równania do najprostrzej postaci i spawdź czy zachodzi− prośba o pomoc w rozwiązaniu
21
Dariss:
:::rysunek::: czerwony− liczba przeczytanych książek
1
kasiek:
(2−
√
2
)
3
+
√
48−16
√
2
>6
4
melka:
wzor na h w trojkacie rownoramiennym? i pozniej pole z tego...
12
aaaaaaaA..:
Chciałam się zapytać na forum mądrych ludzi.... na co mam zwrócic szczegolna uwage przy powtarzaniu materiału do tej listopadowej próbnej matury ? czekam na wskazówki
0
Kari:
partię 50 sztuk towaru poddaje sie kontroli przez wylosowanie 2 sztuk.Partię towaru odrzuca sie ,jeśli co najmniej jedna z wylosowanych sztuk jest wadliwa ,natomiast w przeciwnym wypadku
8
melka:
joł
kay α jest ostry i sinα= 1/4. oblicz 3
2
tg
2
α
0
Justyna:
Witam, mam problem z dwoma nierównościami trygonometrycznymi, mianowicie: cosx+tgx≤1+sinx
1
mikolaj:
pilot samolotu musi przed lądowaniem obnizac lot dokladnie pod katem 10 stopni do poziomu.w jakiej odleglosci przed lotniskiem powinien zaczac obnizac lot,jesli leci na wysokosci 1500m?
6
melka:
1. wyznacz rownanie okregu o srodku S=(3,−5) przechodzacego przez poczatek uklady wspol.:
7
damian:
mógłby mi ktoś pomóc z tymi zadankami....? Byłbym bardzo wdzięczny.
10
Dariss:
liczba −8 (do potęgi)
2
3
jest równa: A.4 B.−4 C.−2 D.2 Proszę aby ktoś napisał czy mój tok rozumowania jest dobry i
13
melka:
wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, ktore sa podzielne przez 6 lub 10, jest:
1
al:
Liczba x przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3. Liczbe x mozna zapisac w postaci (n nalezy do naturalnych)
4
Paula:
Boki trójkąta ABC mają długości
√
18
√
50
√
72
. Trójkątem do niego podobnym jest trójkąt o bokach:
0
Justyna:
0
marta:
Lokata 2000 zł po dwu latach przyniosła 553,80 zł zysku.Znajdź oprocentowanie w skali roku przyjmując ,że było ono stałe, a odsetki dopisywano do lokaty raz w roku.
2
marta:
Lokata 2000 zł po dwu latach przyniosła 553,80 zł zysku.Znajdź oprocentowanie w skali roku przyjmując ,że było ono stałe, a odsetki dopisywano do lokaty raz w roku.
1
mikolaj:
POMOCY
!
5
mikolaj:
POMOCY
!
4
Alicja:
:::rysunek::: W trójkącie równoramiennym, |AC|=|BC|, promień OA okręgu opisanego na trójkącie ABC twórzy z
4
kwiatek:
Cześć, witajcie. Sprawa dotyczy logarytmów. Polecenie brzmi: Rozwiąż równanie logarytmiczne: log
0,5
(3−2x)=−1
10
kwiatek:
Cześć, witajcie. Sprawa związana jest z LOGARYTMAMI. Polecenie brzmi: Rozwiąż równanie logarytmiczne:
4
melka:
mam jeszcze takie pytanie: jak obliczyc a(dl.boku) w szescianie, gdy przekatna=3?
5
ZOŚkaX:
rownania: sinx=−
1
2
1
Paula:
Do wykresu funkcji f (x) = 9
x
nie należy punkt: A. (0,1) B. (
1
2
, 3) C. (−
1
2
, 3) D. (−1,
1
9
)
0
zaq1:
Na odcinku o długości t samochód przejeżdża 3 skrzyzowania z niezsynchronizowaną sygnalizacją świetlną. Prawdopodobieństwo niezatrzymania się na 1 skrzyżowaniu wynosi 6/10, na drugim 5/10,
0
ROB:
Obliczyć lim n→∞
7
Paula:
Zbiorem wartości funkcji f (x) =
2
x
− 3 jest: A. R/{0} B. R/{3} C. R/{−3} D. R
6
melka:
liczba sposobow, na jakie ala i bartek moga usiasc na dwoch sposrod pieciu miejsc w kinie, jest rowna?
32
melka:
1. pole kwadratu wpisanego w okrag o r=4cm jest rowne? 2. ciag (a
n
) jest okreslony wzorem a
n
=(−3)
n
razy (9−n
2
) dla n≥1. wynika stad, ze a
3
=?
0
TOM:
Wyznaczyc granice dolna i górną ciagu a
n
jeżeli n należy |N
0
Jot:
Do pudełka włożono 105 żetonów. W każdym ruchu gracz może wziąć z niego nie więcej niż
√
n
żetonów, ale musi jednak wziąć co najmniej 1 żeton. Wygrywa ten, który opróżni pudełko. Dla
9
mateusz:
x
3
−9x≤0
0
Jot:
Na polu A1 szachownicy 8x8 stoi król. W każdym ruchu można przesunąć króla o jedno pole do góry, o jedno pole w prawo, lub o jedno pole po przekątnej − w prawo i do góry. Wygrywa ten z
2
melka:
sorki, ze tak mecze, ale niestety we wt pisze probna...
2
anna:
jaki promień ma koło, w którym wycinkowi o polu 1/9 pi odpowiada kąt o mierze 30 stopni?
4
123:
Witam! Wzorując sie postem :
0
TOM:
Wyznaczyć funkcje postaci a+bc
x
+c
3
WWW:
Korzystajac z definicji liczby e oraz tw. o granicy podiagu obliczyc granice
12
melka:
napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 2x−y−11=0 i przechodzacej przez punkt P=(1,2)
4
pyza:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>0 prawdziwe jest twierdzenie (1+2+3+...+n)
2
=
n
2
(n+1)
2
4
29
Kamilcia:
Punkty A= (3,1) B = (7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współżędne wierzchołka C tego kwadratu.
24
melka:
Wyrazenie:
3
Kamilcia:
Funkcja (6 − 2m) x + 5 jest rosnąca gdy: A. m ∊ (−
∞
,3) B. m ∊ (−
∞
,−3) C. m ∊ (3, +
∞
) D. m ∊ (−3, +
∞
)
11
melka:
Oblicz miejsca zerowe funkcji: f(x)={2x+1 dla x mniejsze badz rowne 0
0
ewcia:
wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział <−2,
∞
)
4
melka:
O funkcji liniowej wiadomo, ze f(1)=2 oraz, ze do wykresu tej funkcji nalezy punkt P=(−2,3). Wyznacz wzor funkcji f.
2
Kamilcia:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = −IxI. Ta funkcja przyjmuje wartości ujemne dla: A. x>0 B. x<0 C. x∊R D. x∊R/{0}
1
GeniuszuMuBrak:
W równoległoboku, obwód jest równy 48. stosunek wysokości wynosi 3:5. Oblicz długości boków tego równoległoboku.
1
GeniuszuMuBrak:
Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym, w którym długość podstawy AB jest równa a, natomiast długość ramienia jest równa b. Zbudowano okrąg o średnicy AB. Wyznacz długości tych cięciw
3
GeniuszuMuBrak:
Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 60cm, a wysokość poprowadzona do przeciwprostokątnej ma długość 12cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
7
violeta:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek okręgu o równaniu x
2
+ y
2
− 2x + 4y − 5 = 0.
0
R.W.16l:
Przepraszam − wiem, że to nie zadanie, ale mam problem ze zrozumieniem pewnej rzeczy ze Zbiorów (jest tutaj na stronie jak się to robi, ale...), a mianowicie WYZNACZANIA spełniającej... np
4
R.W.16l:
Przepraszam − wiem, że to nie zadanie, ale mam problem ze zrozumieniem pewnej rzeczy ze Zbiorów (jest tutaj na stronie jak się to robi, ale...), a mianowicie WYZNACZANIA spełniającej... np
24
Wiola:]:
:::rysunek::: Wykonaj ankietę na dowolnie wybrany temat, na dowolnie wybranej populacji, dane surowe
1
72129:
O ile procent liczba 2
2
√
3
+ log
2
7
jest większa od 4
√
3
+ 1
0
Wiola:]:
Witam
Zaczełam robić sama zadanie i w pewnym momencie stanełam i nie mam pewnosci co dalej:( Zadanie jest z działu Elenenty statystyki. Pomoże ktoś.. W oddzielnym poście napisze zadanie..
0
Mateusz:
Obliczyć pola obszarów płaskich ograniczonych liniami: y=2x+2
1
Mateusz:
Obliczyć pola obszarów płaskich ograniczonych liniami: y=2x+2
6
olka :
prosze o pomoc rozwiąż rownanie: x
6
−9x
3
+8=0
1
bogus:
Na egzamin przygotowano 30 zadań, z których uczeń losuje 3. Jeżeli rozwiąże co najmniej 2 zadania to zda egzamin. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uczeń zda egzamin, jeśli umie
2
Sabina:
Rozwiąż układ równań x
2
+y
2
+z
2
=90
1
bogus:
1.Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)= log
x
(3x − x
2
) 2.Wyznacz taki ułamek właściwy, aby różnica tego ułamka i jego kwadratu miała wartość
0
bogus:
1.Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem f(x)= log
x
(3x − x
2
) 2.Wyznacz taki ułamek właściwy, aby różnica tego ułamka i jego kwadratu miała wartość
0
Sabina:
Znależć wszystkie wartości parametru m, dla których rówananie x
3
− 3x
2
+ 2 −m=0 ma 3 różne rozwiazania
0
Magda:
Wykaż, że jeżeli ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg (b
n
) o ogólnym wyrazie b
n
= a*a
n
+ b jest również ciągiem arytmetycznym dla dowolnych a i b
1
Sabina:
Prosze o pomoc ! !.Rozwiązać równanie sinx+sin2x=0
0
Magda:
Wykaż, że jeżeli ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg (b
n
) o ogólnym wyrazie b
n
= a*a
n
+ b jest również ciągiem arytmetycznym dla dowolnych a i b
0
jacek:
Przekrój osiowy stożka obrotowego jest trójkątem o danym polu S i kącie wierzchołkowym 2α. Obliczyć pole powierzchni całkowitej i objętość stożka
4
ona19 :
Uzasadnij, że dla kątów o mierze α , dla których sinα = ctgα , zachodzi równość 2 cosα + 1 =
√
5
0
dla_najlepszych :
Drut o długości a dzielimy na dwie części. Jedna z nich stanowi promień kuli, a druga promień podstawy walca, którego wysokość jest równa potrojonemu promieniowi podstawy walca. Na jakie
0
klaudia:
Liczby log
4
x
4
, log
4
x , log
4
(x+48) są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Znajdź sumę wyrazów tego ciągu od piętnastego do czterdziestego.
0
klaudia:
Obliczyć kąt ostry rombu, w którym kwadrat długości boku jest równy iloczynowi długości jego przekątnych.
1
Alicja:
Na trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, opisano okrąg o środku w punkcie O. Oblicz miary kątów trójkąta ABC, wiedząc że 3|∡AOB|=2|∡COB|.
1
Patka:
tim podpisana jako Misia dziekuje slicznie tam sa dwa zadania
2
misia:
liczby a,b,1 tworza ciag arytmetyczny.Liczby 1,a,b tworza ciag arytmetyczny.Wyznacz iloraz ciagu geometrycznego?
0
misia:
liczby a,b,1 tworza ciag arytmetyczny.Liczby 1,a,b tworza ciag arytmetyczny.Wyznacz iloraz ciagu geometrycznego?
4
misia:
trzy liczby ktore tworza ciąg geometryczny daja w sumie 39.Jesli od pierwszej i od trzeciej liczby odjac 3 a od drugiej 5 to otrzymane roznice utworza ciag geometryczny.Znajdz liczby
0
misia:
trzy liczby ktore tworza ciąg geometryczny daja w sumie 39.Jesli od pierwszej i od trzeciej liczby odjac 3 a od drugiej 5 to otrzymane roznice utworza ciag geometryczny.Znajdz liczby
0
72129:
O ile procent liczba 4
√
3
+ log
2
7
jest większa od liczby 2
2
√
3
+ 1
3
Patka:
pomoże mi ktoś
0
Patka:
pomoże mi ktoś
1
wojtek:
IxI
3
− 4IxI ≤ 0
0
Meg:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego suma długości wszystkich krawędzi wynosi 12.
0
Meg:
Dane są punkty A(1,3) i B(7,−3). Odcinek AB jest podstawa trójkąta ABC. Oblicz współrzedne punktu C, by trójkąt ABC był równoramienny i miał pole 30.
1
Kuba:
Na okręgu opisano trapez którego obwód wynosi 52 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu
1
Iza:
O ile procent zmniejszy się pole rombu, jeśli jedną przekątną rombu zmniejszymy o 40% a druga zwiększymy o 20%?
5
Zbronek:
1)
1
MARTYNA:
n+3/2n+1
3
TNT:
Objętość graniastosłupa prawidłowego jest równa 6. Dla jakiej liczby a∊<2,6>, gdzie a jest długością krawędzi podstawy, pole powierzchni bocznej graniastosłupa jest najmniejsze?
0
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx:
Oblicz odległość miedzy dwiema prostymi rownoleglymi o rownaniach:
3
Justyna:
to znowu ja
napotkałam na pewien problem przy rozwiązywaniu n tego zadania
mianowicie