Matma
Daria: narysuj siatkę stożka wiedząc że jego powierzchnia boczna stanowi 1/3 powierzchni koła o
promieniu 9 cm.
pomocy! nie mam pojęcia jak to narysować .. !
31 paź 21:34
Daria: Wie ktoś jak to zrobić?
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu <3
31 paź 22:10
Daria:
31 paź 22:15
Daria: ? ? ?
31 paź 22:19
Daria: Wie ktoś jak to zrobić? : (
31 paź 22:34
Daria: ?
31 paź 22:37
Daria: ? ? ? ? ? ? ?
31 paź 22:47
Daria: ?
31 paź 23:06
AROB: pomogę
31 paź 23:09
Eta:
Witaj litościwa
AROB 
Ja dzisiaj mam "lenia" <mruga"
31 paź 23:12
AROB: | | 1 | |
Pb = |
| *π*l2 ( l − tworząca stożka, zarazem promień koła , którego Pb jest |
| | 3 | |
wycinkiem).
| | 1 | |
Czyli Pb = |
| π * 92 = 27π cm2 |
| | 3 | |
Z drugiej strony: P
b = πrl.
Czyli πrl = 27π
πr*9 = 27π /: 9π
r = 3 cm
Oznaczając przez α kąt przy wierzchołku na powierzchni bocznej ( między tworzącymi l ) można
napisać proporcję:
| | α | | 27π | |
|
| = |
| ⇒ α = 2700 |
| | 3600 | | π* 81 | |
Teraz wystarczy narysować wycinek koła o promieniu l = 9 cm i kącie α = 270
0 i podstawę,
czyli koło o promieniu r = 3 cm.
31 paź 23:24
AROB: Witaj
Eta. Ja dziś tylko wpadłam na trochę, gdyż jutro rano wyjeżdżamy na cały dzień i
trzeba mieć kondycję. Pozdrawiam Ciebie i
Bogdana. Do jutra!
31 paź 23:28
Eta:
sprostowanie

α=
13*360
o=
120o
31 paź 23:30
AROB: Oczywiście, dzięki, w pośpiechu źle skróciłam.
31 paź 23:33