melka
melka: wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, ktore sa podzielne przez 6 lub 10, jest:
31 paź 19:58
melka: somebody, please help me, i think i gone crazy!
31 paź 20:19
Nikka: Liczby dwucyfrowe podzielne przez 10 to 10,20, 30, ..., 90 − łatwo policzyć, że jest ich 9.
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 6 to 12, 18, 24, 30, ..., 96. Liczby podzielne przez 6
możemy opisać wzorem 6n+6 gdzie n≥0. Ponieważ chodzi nam tylko o liczby dwucyfrowe to n≥1 i
n≤15. Ostatnią liczbę dwucyfrową podzielną przez 6 otrzymujemy dla n=15, czyli wszystkich
liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6 jest 15.
Należy ponadto zauważyć, że w obu zbiorach tzn. liczb podzielnych przez 10 i liczb podzielnych
przez 6 mamy trzy wspólne elementy {30, 60, 90}. Nie liczymy ich podwójnie (tylko w jednym
zbiorze). Wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6 lub 10 jest 22.
31 paź 20:33
melka: nie ma takiej odp

jest: 25,24,21,20
31 paź 20:34
Nikka: 
czyli coś pominęłam
31 paź 20:40
melka: ale czekaj, czekaj

jak to zrobilas z 6?
31 paź 20:42
Nikka: błąd w obliczeniach

12+9=21 (a nie 22)

tzn. w pierwszym zbiorze liczb podzielnych przez 10 mamy 9 elementów, a w zbiorze liczb
podzielnych przez 6 (po odjęciu tych trzech liczb, które występują już w zbiorze pierwszym)
zostaje nam 12; łącznie 21
31 paź 20:45
melka: ok, dzieki

ale czemu 12? bo wiesz... nie jarze
31 paź 20:46
Nikka: 
w drugim zbiorze jest 15 elementów, ale 30, 60, 90 były już w pierwszym, żeby nie liczyć
podwójnie od 15−3=12
31 paź 20:50
melka: ok, tak, ja wiem

jednakowoz

CZEMU, skad sie wzielo tych 12?
31 paź 20:52
Bogdan:
Dobry wieczór.
Pokazuję jeden z wariantów rozwiązania tego zadania.
A − zbiór liczb 2−cyfrowych podzielnych przez 10.
A = {10, 20,
30, 40, 50,
60, 70, 80,
90}, |A| = 9,
B − zbiór liczb 2−cyfrowych podzielnych przez 6.
B = {12, 18, 24,
30, 36, 42, 48, 54,
60, 66, 72, 78, 84,
90, 96}, |B| = 15,
A∩B − zbiór liczb podzielnych przez 10
i przez 6.
A∩B = {30, 60, 90}, |A∩B| = 3,
A∪B − zbiór liczb podzielnych przez 10
lub przez 6.
|A∪B| = |A| + |B| − |A∩B| ⇒ |A∪B| = 9 + 15 − 3 = 21
31 paź 20:58
Nikka: patrz pierwszy mój post

liczby dwucyfrowe podzielne przez 6 można zapisać ogólnie jako
liczby postaci 6n+6, podstawiasz kolejno pod n liczby 1, 2, itd. ostatnią liczbę dwucyfrową
otrzymujemy podstawiając pod n 15 czyli wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6 jest
15, ale dla n=4 dostajemy 6*4+6=30, dla n=9 6*9+6=60, dla n=14 6*14+6=90. Te trzy liczby są
już w zbiorze liczb podzielnych przez 10, nie liczymy ich po raz drugi.
31 paź 21:03
Nikka: Bogdan Ci już to tak rozpisał, że nie da się nie zrozumieć
31 paź 21:04
melka: dzieki
31 paź 21:07
kinga: hej a może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego przy podzielnych na 10 w zbiorze jest 10 ,a przy 6 nie
ma. skoro takie samo prawo jest do 10 jaki do 6 ( dzielą się przez siebie )
dzięki z góry Kinga
12 kwi 17:00