Objętość graniastosłupa prawidłowego jest równa 6. Dla jakiej liczby a∊<2,6>
TNT: Objętość graniastosłupa prawidłowego jest równa 6. Dla jakiej liczby a∊<2,6>, gdzie a jest
długością krawędzi podstawy, pole powierzchni bocznej graniastosłupa jest najmniejsze?
31 paź 10:31
tim: A może jest podany jaki prawidłowy?
31 paź 11:51
tim: Zresztą to nie ważne.
Rozwiążmy to zadanie dla trójkątnego, czworokątnego i pięciokątnego.
A. Trójkątny.
V = 6
P
p = a
2√3/4
V = P
p * h h = V/P
p
| | 6 | | 24 | | 24√3 | |
h = |
| = |
| = |
| |
| | | | a2√3 | | 3a2 | |
| | 24√3 | |
Pb = 3 * a * h (3 ściany boczne o boku a i wysokości h) = 3 * a * |
| |
| | 3a2 | |
Rysujemy hiperbolę i zauważamy, że minimum w przedziale <2,6> przyjmuje w 6 i wynosi
B. Czworokątny.
V = 6
P
p = a
2
V = P
p * h h = V/P
p
| | 6 | |
Pb = 4 * a * h (4 ściany boczne o boku a i wysokości h) = 4 * a * |
| |
| | a2 | |
| | 24 | |
Rysujemy hiperbolę i zauważamy, że minimum w przedziale <2,6> przyjmuje w 6 i wynosi |
| = |
| | 6 | |
4.
C. Pięciokątny.
V = 6
V = P
p * h h = V/P
p
| | 6 | |
h = |
| = U{24}{a2√25 + 10√5 |
| | | |
| | 24 | |
Pb = 5 * a * h (5 ściany boczne o boku a i wysokości h) = 5 * a * |
| |
| | a2√25 + 10√5 | |
P
b = U{120}{a
√25 + 10√5
Rysujemy hiperbolę i zauważamy, że minimum w przedziale <2,6> przyjmuje w 6 i wynosi
U{120}{6
√25 + 10√5 ≈ 2,90.
Nie ma sensu rozpatrywać kolejnych przypadków, gdyż im większy kąt foremny w podstawie tym
mniejsza powierzchnia boczna, ale zawsze dla a = 6.
31 paź 12:05
tim: C. Pięciokątny.
V = 6
V = P
p * h h = V/Pp
| | 24 | |
Pb = 5 * a * h (5 ściany boczne o boku a i wysokości h) = 5 * a * |
| |
| | a2√25 + 10√5 | |
Rysujemy hiperbolę i zauważamy, że minimum w przedziale <2,6> przyjmuje w 6 i wynosi
Nie ma sensu rozpatrywać kolejnych przypadków, gdyż im większy kąt foremny w podstawie tym
mniejsza powierzchnia boczna, ale zawsze dla a = 6.
31 paź 12:07