układ równań
Sabina: Rozwiąż układ równań
x2+y2+z2=90
x+y+z=16
xy=28
(klamerka ma być z boku)
31 paź 14:31
godzio187: z=16−y−x
| | 28 | | 28 | |
( |
| )2+y2+(16−y− |
| )2=90
|
| | y | | y | |
| | 28 | |
oblicz y, następnie podstaw do x= |
| a jak bedziesz miala y i x obliczysz z "z" z=16−y−x |
| | y | |
31 paź 15:19
AS:
x2 + y2 + z2 = 90 [1]
x + y + z = 16 [2]
x*y = 28 |*2 [3]
x2 + y2 + z2 = 90 [1]
x + y + z = 16 [2]
2*x*y = 56 [3]
[1] + [3]
x2 + 2*x*y + y2 + z2 = 90 + 56 [1]
x + y = 16 − z [2]
x*y = 28 [3]
(x + y)2 + z2 = 146 [1]
x + y = 16 − z [2]
x*y = 28 [3]
[2] do [1]
(16 − z)2 + z2 = 146
2*z2 − 32*z + 256 = 146
2*z2 − 32*z + 110 = 0 |:2
z2 − 16*z + 55 = 0 ⇒ z1 = 5 lub z2 = 11
Do rozwiązania układy równan (proste)
1) x + y = 11 (= 16 − 5) 2) x + y = 5 (= 16 − 11)
x*y = 28 x*y = 28
31 paź 17:24