matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
romb
Iza:
O ile procent zmniejszy się pole rombu, jeśli jedną przekątną rombu zmniejszymy o 40% a druga zwiększymy o 20%?
31 paź 11:55
godzio187:
e*f
− Pole rąbu
2
0,6e*1,2f
− zmniejszone pole rombu
2
0,6e*1,2f
2
* 100% = 0,72*100%=72%
e*f
2
czyli 100%−72%=28%
31 paź 12:18