indukcja matematyczna
pyza: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>0 prawdziwe jest twierdzenie (1+2+3+...+n)
2 =
Mam tyle i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
KROK 1
n = 1
| | 12(1 + 1)2 | | 1*4 | | 4 | |
L = 1 P = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
KROK 2
n = k
| | n 2(n+1)2 | |
(1+2+3+...+n)2 = |
| |
| | 4 | |
| | (k + 1)2((k + 1) + 1)2 | |
(1 + 2 + 3 + ... + k + k + 1)2 = |
| |
| | 4 | |
31 paź 17:31
tim: AS wypowie się jak to powinno wyglądać w pełni profesjonalnie.
Ja bym to zrobił tak:
( 1 + 2 + 3 + 4 + ... + n )
2
| | 1 + n | |
W nawiasie mamy ciąg arytmetyczny, o a1 = 1, an = n, r = 1, zatem suma = |
| * n |
| | 2 | |
| | 1 + n | | n2(n+1)2 | |
L = ( 1 + 2 + 3 + 4 + ... + n )2 = ( |
| * n )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
L = P
31 paź 17:42
Miś:
Timie to nie jest indukcja matematyczna.
Pwinno to być tak
Krok 1.
Sprawdzenie wzoru dla n=1
Został zrobiony przez Pyzę.
Krok 2.
Założenie indukcyjne prawdziwości wzoru dla n = k
Krok 3.
Należy pokazać słuszność wzoru dla n = k + 1
Czyli
| | (k + 1)2(k + 2 )2 | |
(1 + .....+ k + k +1)2 = |
|
|
| | 4 | |
Przekształcamy lewą stronę:
(1 + .....+ k + k +1)
2 =(1+...+k)
2 + 2(1+...+k)(k + 1) + (k + 1)
2 =
| | k2(k + 1 )2 | | k(k + 1 ) | |
= |
| + 2 |
| *(k + 1) + (k + 1)2 =....
|
| | 4 | | 2 | |
| | (k + 1)2 | |
wyłączam przed nawias wyrażenie |
|
|
| | 4 | |
| | (k + 1)2 | | (k + 1)2 | |
.....= |
| ( k2 + 4k + 4) = |
| * (k + 2)2
|
| | 4 | | 4 | |
c.b.d.o.
31 paź 18:36
pyza: serdecznie dziękuję
31 paź 19:05
Miś:
31 paź 19:27