Ostrosłup
zbych: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48.Ściana boczna jest nachylona do
podstawy pod takim kątem α, że tgα=43. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
31 paź 23:19
AROB: pomagam
1 lis 00:07
AROB:

| | 4 | | 1 | |
Dane: V = 48, tgα = |
| , Pb = ? Pb = 4 * |
| * a * hb = 2ahb |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 144 | |
V = |
| a2h ⇒ |
| a2h = 48 ⇒ h = |
| |
| | 3 | | 3 | | a2 | |
| | h | | h | | 4 | | 2a | |
tgα = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 3h = 2a ⇒ h = |
| |
| | | | | | 3 | | 3 | |
| | 2a | | 144 | |
Czyli: |
| = |
| ⇒ 2a3 = 432 ⇒ a3 = 216 ⇒ a = 6 |
| | 3 | | a2 | |
Obliczamy jeszcze h
b z tw. Pitagorasa:
h
b2 = 4
2 + 3
2 ⇒ h
b2 = 25 ⇒
hb = 5
Zatem: P
b = 2 * 6 * 5 =
60 [j2]
1 lis 00:27
zbych: dzieki
1 lis 16:57
kama: dziękuję
1 lis 17:42