MZf
melka: Oblicz miejsca zerowe funkcji:
f(x)={2x+1 dla x mniejsze badz rowne 0
x+2 dla x wiekszego od 0}
31 paź 17:23
tim: I część:
2x + 1 = 0
2x = −1
x = −0,5≤0 ∊przedział
II część:
x + 2 = 0
x = −2≤0 ∉ przedział
Odp. Jedynym miejscem zerowym jest x = −0,5.
31 paź 17:28
melka: ok, to tak jak myslalam

a teraz wykre do tego mam narysowac...
31 paź 17:34
tim: Spróbuj sama. Do tabelki podstawiasz wartości −3 −2 −1 0 1 2 3 (więcej niż zwykle) i wylicz,
wiedząc, że dla x ≤ 0 podstawiasz funkcję A, a dla x > 0 podstawiasz funkcję B.
31 paź 17:35
melka: to jak np dam do tabelki:
A
x=−3, to y=?
31 paź 17:38
melka: ;>
31 paź 17:45
tim: x = −3 Patrzysz, że to dotyczy funkcji A, zatem y = 2x + 1, y = −6 + 1 = −5
31 paź 17:47
melka: dobra, nie rozumiem
31 paź 17:50
tim: Jeszcze raz.
Mamy funkcję
f(x) = (A) {2x + 1 (wtedy gdy x ≤ 0)
(B) { x + 2 (wtedy gdy x > 0)
Mając x = −3, zauważamy, że jest ono ≤ 0, zatem patrzymy do funkcji A. (gdyż to dla x ≤ 0 ona
"działa") i wyliczamy y:
x = −3
y = 2x + 1 = 2 * −3 + 1 = −6 + 1 = − 5
31 paź 17:52
melka: ahaaa, ok, ok
31 paź 18:00
tim: Funkcja A dla ..., −3, −2, −1, 0
Funkcja B dla 1, 2, 3 ...
31 paź 18:01
melka: ok
31 paź 18:04