:)
melka: Wyrazenie:
3
___ − x
x−1 ____ zapisz w postaci ilorazu dwoch wielomianow.
x+1
31 paź 17:28
tim: Chodzi o:
| 3(x+1) − x(x − 1) | |
| ? |
| (x − 1)(x+1) | |
31 paź 17:30
melka: nie,
3 x
←→ − ←→
x−3 x+1
te strzalki to kreska ulamkowa.
31 paź 17:32
tim: Ja wiem

, to w mianowniku jest x − 1 czy x − 3?
31 paź 17:37
melka: ;>

w mianowniku jest x−3 oraz w drugim jest x+1
31 paź 17:39
melka: ;>
31 paź 17:45
tim: Ok, więc mamy:
| 3 | | x | | 3(x+1) | | x(x−3) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x−3 | | x+1 | | (x−3)(x+1) | | (x+1)(x−3) | |
Nie wiem czy o to chodzi.
31 paź 17:47
melka: no tak wlasnie myslalam, a sa to dwa wielomiany? ;>
31 paź 18:05
tim: Musisz jeszcze powymnażać nawiasy, wtedy powstaną ci dwa wielomiany.
31 paź 18:06
melka: ok, fajnie
31 paź 18:06
melka: 3x+3−x2+3x
__________
(x+1)(x−3)
i juz?
31 paź 18:09
tim: Licznik półdobrze: powinno być −x2 + 6x + 3
A mianownik?..
31 paź 18:13
melka: aha, a wiec:
a czemu w liczniku, skad sie wzielo ... +6x+3?
________
x2−3x+x−3
31 paź 18:17
tim: A "posegreguj" to co masz w liczniku? Mianownik również.l
31 paź 18:18
melka: dobra, czyli tak:
przeciez: 3(x+1)−x(x−3)=3x+3−x2+3x ;> no nie inaczej? ...
mianownik: (x−3)(x+1)=x2+x−3x−3
i juz, co zle robie?
31 paź 18:21
Sh: Robicie to źle. Różnica wielomianów to wielomian przez wielomian ; p
Czyli wynik to −x2+6x+3
−−−−−−−−
x2−2x−3
31 paź 18:27
melka: jak to zrobiles?
31 paź 18:29
Sh: Melka , zobacz co napisałaś wyżej..wymnożyć to musisz i zostawiasz. Wtedy wychodzi Ci iloraz
wielomianów. Proste?
31 paź 18:31
Sh: Melka , zobacz co napisałaś wyżej..wymnożyć to musisz i zostawiasz. Wtedy wychodzi Ci iloraz
wielomianów. Proste?
31 paź 18:31
melka: nie za bardzo
31 paź 18:32
Sh: Zobacz co zrobił tim..sprowadził do wspólnych podstaw..i kazał Ci wymnożyć..wymnóż górę i dół ,
posegreguj i masz iloraz wielomianów.
31 paź 18:34
Sh: Zobacz co zrobił tim..sprowadził do wspólnych podstaw..i kazał Ci wymnożyć..wymnóż górę i dół ,
posegreguj i masz iloraz wielomianów.
31 paź 18:35
31 paź 18:36
melka: no dobrze, a wiec:
3(x+1)−x(x−3) 3x+3−x
2+3x x
2−6x+3
−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−
(x−3)(x+1) x
2+x−3x+3 x
2+4x+3
31 paź 18:40
melka: ?
31 paź 18:55
Domcia: ooo zesz ty melka

takie błedy...

no wiesz co to az grzech
23 mar 21:51