matematura
aaaaaaaA..: Chciałam się zapytać na forum mądrych ludzi.... na co mam zwrócic szczegolna uwage przy
powtarzaniu materiału do tej listopadowej próbnej matury ? czekam na wskazówki
31 paź 21:01
melka: wlasnie

ten sam 'problem' mam
31 paź 21:08
Dariss: ja również
31 paź 21:10
melka: ale, ze powiem brzydko, dojebali z ta majca
31 paź 21:12
Nikka: Informacja dla maturzystów przystępujących do pisemnego egzaminu maturalnego z matematyki.
W związku ze zbliżającym się egzaminem maturalnym z matematyki pragniemy przypomnieć niektóre
zasady rozwiązywania zadań i oceniania arkuszy egzaminacyjnych:
• Przypominamy, że należy uważnie czytać zadanie i polecenia w nim występujące.
• Zdający powinien w sposób czytelny i logiczny przedstawić tok rozumowania. Wszystkie istotne
etapy rozwiązania powinny być zapisane.
• Zdający zamiast napisać, np. x∈(2,3)− może użyć zapisu: lub x≥2 i x≤3 albo opisać zbiór
słownie pod warunkiem, że będzie on zapisany w sposób poprawny i czytelny dla egzaminatorów
• W rozwiązaniu zdający może umieszczać rysunki, które ułatwią analizę zadania. Egzaminatorzy
nie będą ich oceniać. Poprawność wykonania rysunku będzie oceniana tylko wtedy, gdy w treści
zadania było wyraźne polecenie, że należy go sporządzić.
• Szkic wykresu funkcji jest oceniany wtedy, gdy w zadaniu jest wyraźne polecenie, aby go
wykonać. Krzywa będąca wykresem funkcji musi przechodzić przez punkty charakterystyczne dla
niej.
• Wszystkie rozwiązania, łącznie z rysunkami będącymi ich integralną częścią muszą być
narysowane czarnym długopisem lub atramentem.
• W rozwiązaniu należy zapisać potrzebne założenia, a odpowiedź musi je uwzględniać.
• Przed sformułowaniem odpowiedzi należy ponownie przeczytać treść zadania, aby odpowiadać
najbardziej precyzyjnie na postawione pytanie.
• Zdający powinien pamiętać o sprawdzeniu, czy podana odpowiedź spełnia warunki zadania, np.
jeśli z dwóch rozwiązań równania kwadratowego x2=4 warunki zadania spełnia tylko liczba
dodatnia, to trzeba wyraźnie zaznaczyć w odpowiedzi, że rozwiązaniem jest liczba x=2 .
• Jeśli rozwiązanie nie zmieści się na przeznaczonym na nie miejscu, można je kontynuować w
brudnopisie, ale koniecznie trzeba przekreślić słowo „brudnopis” i napisać „ciąg dalszy
czystopisu”, podać numer zadania, a w rozwiązaniu zadania zaznaczyć, że będzie ono
kontynuowane w brudnopisie.
• Każda poprawna i skuteczna metoda rozwiązania, która zostanie zapisana przez zdającego będzie
pozytywnie oceniona przez egzaminatorów
31 paź 21:13
Nikka: Powyżej mądre rady Centralnej Komisji Egzaminacyjnej
31 paź 21:14
melka: widze, ze c...iul napisze
31 paź 21:15
aaaaaaaA..: no tak Dzięki
31 paź 21:25
aaaaaaaA..: jak myslicie czy duzo zadan moze byc z trygonometrii ?
31 paź 21:26
melka: tego nie wie nikt
31 paź 21:36
Nikka: a tak poza CKE to wierzyć w siebie

zacząć od zadań, które umiecie zrobić...
nie wpadać w panikę, jeśli coś nie wychodzi...
31 paź 22:11
melka: a co jak nie starczy mi brudnopisu?
31 paź 22:31
Nikka: zapytasz Komisję co masz zrobić
31 paź 22:38