?
melka: napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 2x−y−11=0 i przechodzacej przez punkt
P=(1,2)
wiem, ze rownloegla to musi zaczynac sie tez na 2x, a dalej? czemu nie ma y= i jakies liczby,
tylko rownanie=0?
;>
31 paź 17:48
tim: Mając 2x − y − 11 = 0 musisz przekształcić SAMA do postaci
y = ...
Spróbuj.
31 paź 17:49
melka: y=2x+11
?
31 paź 17:52
tim: Dlaczego +11?
31 paź 17:52
melka: wyszlo mi y=2x, dobrze?
31 paź 17:53
melka: bo
−y=−2x+11 czyli y=2x+11
31 paź 17:55
tim: −y = −2x + 11
y = 2x − 11
Trzeba zmienić znaki wszędzie.
31 paź 17:56
melka: aha, czyli bedzie:
2=2b
b=0
y=2x
?
31 paź 18:03
melka: ;> hmmm?
wyjdzie wzor:
y=2x?
31 paź 18:18
melka: ?
31 paź 18:27
melka: hej, dobrze to zrobilam?
31 paź 18:41
melka: ?
31 paź 18:54
tim: Tak.
31 paź 18:58