Proszę o pomoc :)
melka: O funkcji liniowej wiadomo, ze f(1)=2 oraz, ze do wykresu tej funkcji nalezy punkt P=(−2,3).
Wyznacz wzor funkcji f.
31 paź 17:21
tim: Ustal współrzędne dwóch punktów podanych w zadaniu. Jest punkt P i punkt A. Określ współrzędne
punktu A.
31 paź 17:21
melka: A to jak? A=(1,2)
31 paź 17:24
tim: Tak.
Mamy punkty:
P(−2,3) oraz A(1,2).
Teraz mamy dwa wyjścia:
a) korzystamy z wzoru na wzór prostej przechodzącej przez 2 punkty.
b) wyliczamy z układu równań: y = ax + b
{ 2 = 1a + b
{ 3 = −2a + b
31 paź 17:27
melka: dzieki!
31 paź 17:30