Hej:) mam takie zadanko.
violeta: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0.
31 paź 16:23
tim: Znasz środek tego okręgu (na podstawie wzoru okręgu).
31 paź 16:26
violeta: ale co mam zrobić z tym wzorem żeby mieć ten środek?
31 paź 16:32
31 paź 16:36
Nikka: powinnaś przekształcić równanie okręgu tak, aby móc odczytać współrzędne środka tzn.
do postaci (x−a)2 + (y−b)2 = r2 gdzie S=(a,b) − środek okręgu
x2 − 2x + 1−1+ y2 + 4y + 4 − 4 −5 = 0
korzystając ze wzorów skróconego mnożenia otrzymujemy:
(x−1)2 + (y+2)2 −1 − 4 − 5 = 0
(x−1)2 + (y+2)2 = 10
czyli S=(1, −2)
31 paź 16:43
violeta: Ok

dzięki
31 paź 16:48
violeta: a mogłabys mi wytłumaczyć skąd sie wzięło to −1 i 4 w pierwszym równaniu
31 paź 16:53
Nikka: to taki chwyt

po x dodałam zero zapisane jako 1−1 i podobnie po y 4−4;
w ten sposób x
2 − 2x + 1 'zwijam' ze wzoru skróconego mnożenia pamiętając, że zostaje mi −1;
podobnie z y
2 + 4y + 4 i tutaj zostanie − 4
31 paź 17:03
NOJA: Cześć.
Czy jeśli powyższe zadanie wykonam prawidłowo, tj. określę równanie prostej, ale punkt (1;−2) z
równania okręgu wyczytam z dedukcji, a nie napiszę tego w zadaniu poprzez "zwijanie" wzoru
skróconego mnożenia, to czy dostanę pełną pulę punktów czy zostanie mi 1 punkt potrącony za
brak ukazania "zwijania" x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0?
1 maj 20:20