rozwiąż rownanie
olka : prosze o pomoc
rozwiąż rownanie: x6−9x3+8=0
31 paź 14:44
tim: Przyjmij za x3 literkę t.
I otrzymasz
t2 − 9t + 8 = 0
31 paź 14:52
tim: Przyjmij za x3 literkę t.
I otrzymasz
t2 − 9t + 8 = 0
31 paź 14:52
olka : dziekuje

aa mam takie pytanie co mam dalej zrobic gdy delta wyjdzie mi 0?
31 paź 14:55
olka : dziekuje

aa mam takie pytanie co mam dalej zrobic gdy delta wyjdzie mi 0?
31 paź 14:55
tim: W tym wypadku nie wyjdzie 0.
| | −b | |
A ogólnie gdy wyjdzie 0 to jest tylko jedno rozwiązanie. x = |
| |
| | 2a | |
31 paź 14:57
olka : dzieki
31 paź 15:00