ratujcie?
misia: trzy liczby ktore tworza ciąg geometryczny daja w sumie 39.Jesli od pierwszej i od trzeciej
liczby odjac 3 a od drugiej 5 to otrzymane roznice utworza ciag geometryczny.Znajdz liczby
tworzace ciag arytmetyczny?
31 paź 12:57
tim: a + b + c = 39
(b − 5)
2 = (a − 3)(c − 3)
Wylicz.
31 paź 13:07
tim: Źle. Poprawiam.
31 paź 13:08
tim: Źle. Poprawiam.
31 paź 13:08
tim: a + b + c = 39 < suma tych liczb daje 39
b2 = ac < tworzą ciąg geometryczny a22 = a1 * a3
(b − 5)2 = (a − 3)(c − 3) < różnice tworzą ciąg geometryczny
31 paź 13:09