równanie logarytmiczne
kwiatek: Cześć, witajcie. Sprawa dotyczy logarytmów. Polecenie brzmi: Rozwiąż równanie logarytmiczne:
log0,5(3−2x)=−1
Wiem,że:
3−2x>0
−2x>−3
x=1,5
Ale co dalej? Jak najprostszym językiem wytłumaczyć dalsze, ewentualne poczynania z tym
równaniem?
31 paź 19:07
ak1: To co napisałeś jest żle!
Aby rozwiązac to równanie należ obliczyc wartośc x taką że wyrażenie w nawiasie (liczba
logarytmowana) podniesiona do potęgi −1 da podstawę logarytmu
31 paź 22:26
Nikka: Zaczynamy od dziedziny:
D: 3−2x>0
−2x>−3
x< 23
D=(−∞, 23)
log0,5 (3−2x)= −log0,5 (0,5) i x∊D
log0,5 (3−2x)= log0,5 (0,5)−1 i x∊D
3−2x=(0,5)−1 i x∊D
3−2x=2 i x∊D
−2x=−1 i x∊D
x=12
31 paź 22:36
Eta:
Założ; 3 −2x >0 => −2x > −3 => x <32
0,5= 12 i (12)−1= 2
z def. logarytmu:
(0,5)−1= 3 −2x => 3 −2x = 2 => x = 12=0,5 < 32
odp: x =0,5
spr; log0,5( 3 −2*0,5)= log0,52 = −1
L=P
31 paź 22:40
Nikka: Oooo, fakt − o tej godzinie już nie myślę, w moim rozwiązaniu jest błąd w dziedzinie − powinno
być x< 32 czyli D=(−∞, 32), reszta ok.
31 paź 22:43