przawdopodobieństwo
ewcia: rzucamy dwa razy symetryczną kostką sześcienną, której ściana ma jedno oczko, dwie ściany mają
po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: liczby
oczek otrzymane w obu rzutach różnią się o 1
31 paź 21:21
agus: Patrzymy co wypadnie na pierwszej kości a następnie dobieramy co może wypaść na drugiej:
P("1")*P("2")+P("2")*P("1","3")+P("3")*P("2")=1/6*2/6+2/6*4/6+3/6*2/6=2/36+8/36+6/36=16/36=4/9
P("i")−prawdopodobieństwo wypadnięcia i−oczek
P("i","j")−prawdopodobieństwo wypadnięcia i− lub j−oczek
1 lis 10:26