supermatma.pl:
Będziemy korzystali z następującej definicji liczby e=lim(1+1/n)
n.
n→
∞
Szukamy takiego x żeby
((1+1/(2n+3)) do potęgi (2n+3)x = (1+1/(2n+3)) do potęgi 6n.
Czyli
(2n+3)x=6n. Stąd x=(6n)/(2n+3).
Korzystamy z definicji liczby e, mamy
lim(1+1/(2n+3)) do potęgi (2n+3)*(6n/(2n+3)) = lim e do potęgi (6n/(2n+3))
n→
∞ n→
∞
Pozostaje zatem obliczyć granicę lim (6n/(2n+3)).
n→
∞
Dzieląc licznik i mianownik przez najwyższą potęgę zmiennej n występującej w mianowniku
otrzymujemy
lim (6n/(2n+3)) = lim (6/(2+3/n)) = 6/3 =3.
n→
∞ n→
∞
Zatem szukana granica wynosi
lim (1+1/(2n+3))
6n = e
3.
n→
∞
Więcej tego typu zadań można znaleźć tutaj
http://www.freemaths.us/55exercise.html
Pozdrawiam