Rozw. zamówione
Zbronek:
1)
Wykaż,że liczba 318−218 jest podzielna przez 19
318−218 =(39)2−(29)2=(z różnicy
kwadratów)=(39−29)(39+29)=((33)3−(23)3)(39+29)
=(z różnicy sześcianów)=(33−23)((33)2+33*22+(23)2)(39+29)=
=19*181*(39+29)
Liczbę można zapisać jako iloczyn,w którym jednym z czynników jest 19, więc liczba jest
podzielna przez 19
2)
Uporządkuj rosnąco podane liczby
245 330 515
245=(23)15=815
330=(32)15=915
515<815<915
31 paź 11:06
tim: interes kwitnie
31 paź 11:46
AS: A może Biuro Prac Zleconych (darmowy)
31 paź 13:01
Bogdan:
Jestem przeciwny pisaniu pełnych rozwiązań na zlecenie.
31 paź 14:08
Zbronek: 
te zadania były reklamą dla forum dla sąsiada uczącego się poza miejscem zamieszkanie
,któremu pomagam "weekendowo" w matematyce,całkowicie w ramach pomocy sąsiedzkiej.Zadania były
z serii omawianej przez nas w miniony piątek. Tytułem "rozw.zamówione" chciałem tylko
poinformować Szanownych Rozwiązujących,że to ja "pomagam".Zamysłem moim było to ,żeby nie
czekać do piątku,tylko,że jest możliwość na bieżąco konsultować niejasności na tak
super−stronce jak ta.Ten młody człowiek wie ,czego nie wie ,więc dobrze rokuje na przyszłość.
Do tim'a i Bogdana
Zadania na forum są w pewnym sensie rozwiązywane na zlecenie.
Do AS−a
Dziękuję
P.S.
Przecież mógłbym napisać treść pod "PROSZĘ BARDZO O POMOC" ,a potem pod swoim nick'iem
rozwiązać,ale po co?
31 paź 21:47
AS: Zbronek
To nie było kierowane pod Twoim adresem ,tylko spostrzeżenie
ogólne,dotyczące przede wszystkim młodych piszących
błagalne posty.
1 lis 15:58