s
melka: ile wyrazow ujemnych ma ciag (an) okreslony wzorem an=n2−2n−24 dla n≥`
31 paź 21:55
Nikka: dla n≥

?
1 lis 09:00
melka: n≥1
1 lis 09:03
Nikka: Rozwiąż nierówność kwadratową n2−2n−24<0 pamiętając o warunku n≥1 i n∊N.
Zbiorem rozwiązań będzie przedział <1,6) i n∊N to n∊{1,2,3,4,5}
Dla n=1, n=2, n=3, n=4, n=5 otrzymujemy an<0.
1 lis 09:21
melka: jak to zrobic?
2 lis 16:43
Mr Cien: Na pewno {−5}, bo to spełni warunek. Pod "n" radzę Ci podstawić dowolne licby ujemne i niestety
sprawdzać do kiedy (do której liczby) warunek jest spełniany. Dobrze rozumuję, melko i cała
reszto?
2 lis 18:11