wie ktoś jak zrobić to zadanie proszę pomóżcie
Kamilcia: Punkty A= (3,1) B = (7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współżędne
wierzchołka C tego kwadratu.
31 paź 17:30
tim: 1. Wyznacz równanie prostej AB.
2. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez B.
3. Znajdź taki punkt C, aby jego odległość od prostej AB była równa odcinkowi AB.
31 paź 17:32
Kamilcia: ale jak równanie nie bardzo rozumiem
31 paź 17:35
tim: Czego konkretnie? Którego punktu?
31 paź 17:38
Kamilcia: 1 i 2 jak te równanie ułożyć
31 paź 17:41
Kamilcia: tim jesteś
31 paź 17:52
Kamilcia: pomożesz jeśli wiesz jak to zrobić
31 paź 17:52
tim: AS pomożesz? Nie wiem jak to wyjaśnić w miarę ładnie koleżance.
31 paź 17:53
ak1: Jest taki piękny wzór
| | (y2−y1)*(x−x1) | |
y−y1= |
|
|
| | x2−x1 | |
narysuj układ wsp. i zaznacz te dwa punkty o wsp. A(x1,y1) B(x2,y2)
x1, y1 to wsp. punktu A 3,1
x2,y2 to wsp. punktu B 7,3
podstaw i oblicz otrzymasz równanie kierunkowe prostej
31 paź 18:01
Kamilcia: i to będzie tak
| | (3−1) * (x − 3) | |
y − 1= |
| |
| | 7−3 | |
4y − 4 = 2x * 6
i co dalej
31 paź 18:23
Kamilcia: i to będzie tak
| | (3−1) * (x − 3) | |
y − 1= |
| |
| | 7−3 | |
4y − 4 = 2x * 6
i co dalej
31 paź 18:23
Kamilcia: pomóżcie co dalej
31 paź 18:26
Kamilcia: pomoże mi ktoś proszę
31 paź 18:33
Kamilcia: jest tam kto
31 paź 18:40
Kamilcia: tim pomożesz
31 paź 18:48
Kamilcia: proszę to bardzo ważne dla mnie

powiedzcie co dalej
31 paź 19:29
31 paź 19:34
Kamilcia: dziękuję ale mógłbyś mi powiedzieć jak to obliczyć i czy dobrze liczyłam
31 paź 19:37
ak1: Błąd w obliczeniu zamiast *6 ma byc −6
Prosta ma równanie −2x+4y+2=0
Obliczamy wsp. wektora leżącego na naszej prostej o wsp. początek (3,1) i koniec (7,3)
wg.wzoru
→ →
AB=[x2−x1,y2−y1] AB=[4,2]
wyznaczamy wsp. wektora prostopadłego do naszej prostej −2x+4y+2=0
wsp. A naszej prostej jest wsp. x wektora prostopadłego czyli −2 (x3)
wsp. B naszej prostej jest wsp. x wektora prostopadłego czyli 4 (y3)
wierzchołek C o wsp. (x3,y3) będzie końcem wektora prostopadłego do prostej −2x+4y+2=0
→ →
BC=[x3−x2,y3−y2] BC=[x3−7,y3−3] stąd x3=5 y3=7
c(5,7)
31 paź 19:46
Kamilcia: 
?
31 paź 19:46
tim: Korzystając z wzoru na prostą wyliczamy wzór prostej AB.
y = 0,5x − 0,5
Prosta prostopadła do niej przechodząca przez B ma wzór:
y = −5x + 38
...
31 paź 19:46
tim: Można zrobić też wektorami jak to robi ak1 − ale są 2 rozwiązania...
31 paź 19:47
ak1: Oczywiście gdyby chodziło o wyznaczenie dwóch wierzchołków to sprawa była by jasna a tak są dwa
rozwiązania, wybrałem jedno
31 paź 19:54
tim: Ok, ale zawsze trzeba wszystkie przypadkirozważyć.
31 paź 19:55
ak1: sugerowałem się kierunkiem oznaczania wierzchołków figur
31 paź 19:57
Kamilcia: (3−1) * (x − 3)
y − 1= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7 − 3
2 * (x − 3)
y−1 =−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
2x−6
y − 1 =−−−−−−−−−−−−−− / * 4
4
4y − 4 = 2x − 6
− 2x + 4y + 2 = 0
→
AB = [4,2]
x3= −2
y3 = 4
→
BC = [x3 −7, y3 −3] x3 =5 y3=7 tak brzmi całe zadanie

musze je na jutro zrobić
31 paź 20:04
ak1: Tim, prosta prostopadła ma inne równanie y=−2x−17
31 paź 20:18
ak1: Kamilcia, masz mały błąd − 2x + 4y + 2 = 0 powinno by −2x+4y−2=0 no i bez opisów to jest
mało zrozumiałe.
zaznacz w tekscie wsp. początku i końca wektora BC
31 paź 20:24
Paula: ale czemu minus 2 jak wcześniej pisałeś że plus
31 paź 20:36
ak1: sory, Paula mam tu kilka zadanek na tapecie i zamieszałem, oczywiście 2
31 paź 20:43
Mistrzu: 
1. Wyznacz wektor przesunięcia punktu aby wyznaczyć C i C` − dwa rozwiązania − może leżeć w I
lub IV ćwiartce ....
2. Prosta AB y=ax+b − układ równań z dwoma punktami , następnie warunek prostopadłości −
odwrócić i zmienić znak wsp. "a ", potem uwzględnić punkt przez który ma przechodzić B
ja bym tak spróbował ... zrobię i dam wyniki
28 sty 19:47
Mistrzu: 2. mniejsze komplikacje to po prostu prosta

z dwóch punktów C i B
28 sty 20:14