trygonometria
ona19 : Uzasadnij, że dla kątów o mierze α , dla których sinα = ctgα , zachodzi równość 2 cosα + 1
=√5
31 paź 14:20
tim: jA.
31 paź 14:29
tim: jA.
31 paź 14:29
tim: sin x = ctg x
| | cos x | |
sin x = |
| sin x ≠ 0 |
| | sin x | |
sin
2 x = cos x
Wiemy, że:
sin
2 x + cos
2x = 1
Zatem:
cos x + cos
2x − 1 = 0
Mamy równanie kwadratowe:
cos
2 x + cos x − 1 = 0
a = 1, b = 1, c = −1
Δ = 5
√Δ =
√5
| | −1 − √5 | |
x2 = |
| < 0 (wykluczamy) |
| | 2 | |
Zatem:
| | −1 + √5 | |
L = 2 cos x + 1 = 2 * |
| + 1 = √5 |
| | 2 | |
P =
√5
L = P c.n.u.
31 paź 14:32
ona19: Dzięki
31 paź 14:37