melka
melka: 1. wyznacz rownanie okregu o srodku S=(3,−5) przechodzacego przez poczatek uklady wspol.:
(0−3)2+(0+5)2=r2
?
2. wyznacz rownanie prostej zawierjacej srodkowa CD trojkata ABC, ktorego wierzcholkami sa pkt:
A=(−2,−1) B=(6,1) C=(7,10)
31 paź 20:33
Nikka: Zad. 1
Równanie okręgu ma postać (x−a)2+(y−b)2=r2 gdzie S=(a,b) − środek okręgu
Podstawiamy współrzędne punktu S i otrzymujemy:
(x−3)2+(y+5)2=r2
Ponieważ punkt (0,0) należy do okręgu to z równania, które napisałaś obliczasz r2.
Otrzymujemy
(x−3)2+(y+5)2=34
31 paź 20:39
melka: skad 34?
31 paź 20:44
Nikka: z Twojego równania

Punkt (0,0) należy do okręgu więc spełnia równanie okręgu − podstawiasz pod x 0 i pod y też 0 i
obliczasz r
2.
(0−3)
2+(0+5)
2=r
2
r
2 = 9+25=34
31 paź 20:48
31 paź 20:51
Sophie: podstaw tylko swoje współrzędne z zadania
31 paź 20:51
melka: aha, aha, podziekowal
31 paź 20:53