Oblicz długośc cięciw
GeniuszuMuBrak: Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym, w którym długość podstawy AB jest równa a, natomiast
długość ramienia jest równa b. Zbudowano okrąg o średnicy AB. Wyznacz długości tych cięciw
okręgu, które są zawarte w ramionach tego trójkąta.
31 paź 16:34
GeniuszuMuBrak: jest ktos w stanie mi pomoc?
1 lis 15:37
asdaw:

|AD| = x
|AB| = a
|CB| = |AC| = b
stąd
kąty BAC DAO i ADO są równe i ΔABC ~ ΔADO
i teraz z podobieństwa można wyliczyć:
9 sty 17:59
Paula: Rozwiązanie asdaf jest błębne, ponieważ trójkąt jest równoramienny a nie równoboczny
10 wrz 16:20
ja: rozwiązanie jest dobre, w ostatniej linijce jest błąd przy dzieleniu.
13 wrz 21:22