wielomiany
damian: mógłby mi ktoś pomóc z tymi zadankami....? Byłbym bardzo wdzięczny.
Wyznaczyć wartości parametru m, dla których pierwiastki rzeczywiste x1 i x2 równania
x2+ (3m−2)x+m+2=0 spełniają warunek x12 + x22>1
I jak najprościej obliczyć iloczyn tych wielomianów:
a) (3x3 + 2x2 + x − 1)(5x3 − 3x2 + 2x +3)
b) (x6 − x4 +1)(x2 − x +1)(x2 + x+1)
31 paź 20:29
damian: prosze o pomoc chociaż z tym pierwszym zadaniem...
31 paź 21:10
Nikka: Zad. 1
Mamy tutaj równanie kwadratowe z parametrem.
Posiadasz odpowiedź? Jeśli tak napisz

Będzie gwarancja, że nie zrobiłam błędu w obliczeniach
31 paź 21:17
damian: | | 2 | |
zad 1. m ∊ (−∞, − |
| > u <2,∞) |
| | 9 | |
31 paź 21:20
Nikka: Tak w skrócie:
1. Aby równanie kwadratowe ax
[2}+bx+c=0 miało dwa pierwiastki współczynnik a musi być różny od
zera oraz Δ musi być większa bądź równa 0 (gdyby w treści zadania była mowa o dwóch różnych
pierwiastkach bralibyśmy pod uwagę tylko Δ większą od 0).
Dla naszego równania a=1≠0.
Δ=(3m−2)
2 − 4*1*(m+2)=9 m
2−16m−4
Δ≥0⇔9m
2−16m−4≥0⇔m∊(−
∞,−
29>∪<2,
∞)
2. Dodatkowo pierwiastki równania mają spełniać warunek x
12+x
22>1.
Przekształcamy nierówność
x
12+x
22 +2x
1 x
2− 2x
1 x
2>1
x
12+2x
1 x
2+x
22− 2x
1 x
2>1
(x
1+x
2)
2−2x
1 x
2>1
Ze wzorów Viete'a : x
1+x
2=−
ba i x
1 x
2=
ca
x
1+x
2=2−3m
x
1 x
2=m+2
czyli
(2−3m)
2 − 2(m+2)>1
9m
2−14m−1>0
c.d nastąpi
31 paź 21:46
Nikka: Z rozwiązania nierówności z punktu 2 otrzymujemy
m∊(−∞, 7−√589)∪(7+√589,∞)
Ostatecznie m musi spełniać warunek zarówno z punktu 1 jak i 2.
m∊(−∞, − 29>∪<2,∞) i
m∊(−∞, 7−√589)∪(7+√589,∞)
otrzymujemy m∊(−∞, − 29>∪<2,∞)
31 paź 22:07
damian: dziękuje bardzo za zrozumiałe wytłumaczenie
31 paź 23:37
Nikka: nie ma za co
1 lis 10:32