matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.10.2010
Zadania
Odp.
5
licealistka:
zastanawiam się nad jedną rzeczą...ile kuponów lotto musiałabym wyslać,żeby napewno wygrać?zaznacza się 6 liczb z 49,można to jakoś obliczyć?
4
ścisły:
udowodnić indukcyjnie następującą tezę:
4
Ewelin:
Rozwiąż nierówność:
2
n
5
n
< 0,16
6
ramzes:
Bardzo proste zadanie, bo wystarczy tylko podstawić ale nie wiem w którym momencie robię błąd
12
Xenia:
Rzucamy trzy razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła.
2
A.B:
1
Azor:
Jeśli 2 2 x + y = 59 i xy = 3 2 , to kwadrat sumy liczb x,y jest równy
16
fred:
Przekątna sześcianu jest o 2 większa od przekątnej ściany sześcianu. Wówczas krawędź sześcianu jest równa?
1
tosia2221:
Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 10 i 24. Przeciwprostokątna trójkąta KML podobnego do niego ma długość 39. Oblicz obwód trójkąta KLM.
4
Xyz:
Powierzchnia prostokątnej działki budowlanej równa się 1540m
2
. Oblicz wymiary tej działki wiedząc, że różnią sie o 9m.
1
cubus:
usuń niewymierność z mianownika 1/
√
5
+
√
3
+1
2
Xenia:
:::rysunek::: W pewnej szkole średniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki.
2
CJ:
funkcja f:{ −2,−2,1,2,3} R jest okreslona w nastepujacy sposob: kazdej liczbie ze zbioru {−2,−1,1,2,3} przyporzadkowana jest jej wartosc bezwg. pomniejszona o 1
1
utah:
−9a
2
+ (a − b)
2
2
Xyz:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów i pole czworokąta ABCD przedstawionego na rysunku.
1
CJ:
funkcja f:{ −2,−2,1,2,3} R jest okreslona w nastepujacy sposob: kazdej liczbie ze zbioru {−2,−1,1,2,3} przyporzadkowana jest jej wartosc bezwg. pomniejszona o 1
1
Klaudia:
Osiem jednakowych kulekzelaznych i piec jednakowowych kulek olowianych wazy 609 g. Ile zazy jedna kulka zelazna a ile jedna kulka olowiana jezeli stosunek wag 10 kul zelaznych do 8 kul
4
Xenia:
Drzewo o wysokości 9m rzuca cień o dł 6m. Oblicz wysokość masztu, jeśli w tym samym czasie cień masztu ma dł 12m.
2
PsychoX1989:
kOMBINATORYKA
1
Klaudia:
Egzamin składał sei z 15 zadan. Za kazde poprawne rozwiazane zadanie zdajacy otrzymywal 5 punktow a za bledne rozwiazanie tracil 2 punkty. Ile trafnych odpowiedzi podal zdajacy jezeli
7
sda:
3
−3/2
: 12
−3/2
=
1
Klaudia:
Jubiler ma dwa kawałki stopu złota. W jednym jest 48 g czystego zlota i 2 g miedzi, a w drugim jest 36 g zlota i 60 g miedzi. Ile trzeba wziasc z kazdego kawalka stopu aby otrzymac 39 g
1
Klaudia:
W trzech klasach ósmych jest 83 uczniow. W klasie VIII b jest o 4 ucznoiw mneij niz w klasie VIIIa, a w klasie VIIIc jest o 1 uczen wiecej niz w klasie VIIIb. Ilu ucznow jest w kazdej
6
Avc:
Liczba naturalna a ma 2n cyfr, z których pierwsze n cyfr to czwórki, a pozostałe cyfry to ósemki. Udowodnij, że
√
a+1
jest liczbą naturalną dla każdego n.
3
Rysio:
Męczę się z tym zadaniem i ciągle mam inny wynik, byłbym wdzięczny jakby ktoś to zrobił
1
eddy:
Proszę o pomoc, nie wiem jak to rozwiązać.: Trójkąt równoramienny ABC, w którym |AB|=|AC|, ma wierzchołki o współrzędnych A(7,0) oraz B(6,−4). Ponadto wiadomo, że wysokość poprowadzona z
2
Adrian:
Wśród 180 studentów przeprowadzono ankietę dotyczącą znajomości języków obcych. Otrzymano następujące wyniki: 90 studentów zna język angielski, 81 − niemiecki,75 − rosyjski, a 4 −
2
hashiri:
Witam, bardzo prosze o pomoc w wytlumaczeniu mi zagadnienia WYRAZENIA JEDNORODNE. Wiem co to jest i znam te rownanie opisujace wyrazenia jednorodne, ale nie moge zastosowac tego
3
Jagoda18:
Niech (a,b,c,d,e) będzie ciągiem geometrycznym o wyrazach różnych od 0, a (e,6c,27a) ciągiem arytmetycznym. Wyznaczyć wszystkie możliwe wartości ilorazu ciągu geometrycznego.
1
blablek:
Chodzi o wytłumaczenie wektorów. Głownie to o mnożenie.
18
kamila:
mam takie zadanie:
w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o powierzchni całkowitej 108 cm 2 pole podstawy jest dwa razy mniejsze od pola powierzchni bocznej.oblicz
2
Michał:
Równanie wykładnicze Mam mały problem z następującym równaniem, mam nadzieję, że pomożecie
12
Godzio:
Witam, mógłby ktoś mi wytłumaczyć funkcję odwrotną o co z nią chodzi na jakimś nie trudnym przykładzie ? bo czytam o tym i nie mogę zrozumieć
3
pomoc:
√
4x
4
2
system:
nsin!
. Jak wyznaczyć granice tego ciągu? Z poprzednich postów dowiedziałem się że
n
2
+1
trzeba wykorzystać twierdzenie o trzech ciągach . Może ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić ?
9
Basia:
Czy Wam się też całe forum rozjechało ?
1
help:
jak doprowadzić to do najprostszej postaci ? help: 6x−14x2−1 + {3−2x}{2x2−x} − {1}{2x+1}
4
Kasia:
Jak obliczyć równanie:
2
system:
nsinn!
n
2
+1
Ma ktoś jakiś pomysł? Szczególnie z licznikiem
1
Marcin:
Turysta idąc stale na północ, przebył pierwsze 10km w czasie 2h. Po 30min odpoczynku ruszył
10
help:
2x−4
x
2
−2x+1
−{x+2}{x} + {x+1}{x−1} =
5
help:
6x−1
4x
2
−1
+ {3−2x}{2x
2
−x} − {1}{2x+1}
1
Moniś:
Miałam na sprawdzianie zadanie którego nikt z klasy nie potrafił rozwiązać. Mógłby ktoś pomóc? Dany jest graniastosłup który ma w podstawie sześcian, krawędź tego sześcianu wynosi 5.
6
;) :
3x
x+1
− {x+2}{x} =
5
Ktos:
Witam! 25 października minął termin wysyłania prac, więc już spokojnie można pytać, a jestem ciekaw, jakbyście rozwiązali jedno zadanie z tejże olimpiady
Ma ono następującą treść:
1
pomocy:
zapisałam poprawnie na dole w zadaniu
6
;) :
x−5
x
+ {x}{x+2} =
4
;) :
1
x
2
−1
+{1}{x
2
+2x+1} =
6
pomocy:
czy ktoś wie jak to zacząć [√1 3/81 * 32/2√21 − √( 4/5) 2 + (3/5) 2 ] *2 −(√6) 2 a 3/81 to ułamek i reszta tak zapisana tez .
1
madalena:
w ciągu arytmetycznym (an) mamy : a2= 5 i a4= 11. Oblicz a5
13
konrad:
8
x
2
− 16
−
x+4
x−4
=
9
Antonio:
Dowód indukcyjny nierówności Bernoulliego
prosze o pomoc
1
;) :
1
x
2
−1 +
1
x
2
+2x+1
3
johny:
Mam takie zadanie. Musze obliczyć granice ciągu:
2n+5
(
)
−4n+1
2n+3
9
;):
2 2 _________ + ______________
2
dziewczynaa ; p :
x−5 : x + x: x +2 =
14
Dead:
Jak narysowac wykres takiej funkcji? y=|x
2
−2|x|−3|
1
daniel:
Wykaż że: log
a
b=−log
1/a
b
5
madryt:
√
n
3
+2n
2
−n
6
BANAN!:
Uprość wyrażenie
√
7−4
√
3
0
Esterrr:
Czy ktoś tu jest dobry w fizyce lub chemii
potrzebuję pomocy !
6
BANAN!:
Do którego ze zbioru liczb (niewymiernych, rzeczywistych, naturalnych, całkowitych)
21−12
√
3
nie należy liczba:
.
(2
√
3
−3)
2
3
Esterrr:
7
beata:
1
niut1992:
ile jest wszystkich rezultatów doświadczenia losowego polegającego na dwukrotnym rzucie kostką a następnie trzykrotnym rzucie moneta? ludzie pomocy:(
5
melania.:
dane sa dwa pojemniki. w pierwszym z nich znajduje sie 9 kul: 4 biale, 3 czarne i 2 zielone. w drugim pojemniku jest 6 kul: 2 biale, 3 czarne i 1 zielona. z kazdego pojemnika losujemy po
4
kolo56:
rozłóż wielomian na czynniki w(x) = 6x
5
−x
4
+x
3
2
givi123:
przedstaw to wyrażenie w prostszej postaci
1
Antonio:
1
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n 1+2+...+n =
n (n+1)
2
1. Sprawdzam czy zachodzi równanie dla n=1
2
Ewelina:
Trojkat prostokatny ABC wpisano w okrag, przyprostokatna BC = 12cm, a wysokosc CD = 7,2cm
15
imagination:
Oblicz a − b , gdy a = sin
4
α − cos
4
α , b =1− 4sin
2
α cos
2
α dla α = 60 stopni
9
kamilo:
Dane jest równanie: x
2
+(m+1)x+3m−2=0 z niewiadomą x Dla jakich wartości
3
givi123:
a) obserwator widzi czubek drzewa odległego o 65 m pod kątem 29⁰ (oko obserwatora znajduje się 1,5m nad ziemią). Jak wysokie jest drzewo?
9
astral:
Dana jest funkcja kwadratowa f (x)= 3x
2
+ 12x −1 . Osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta:
14
julia:
MAM PROBLEM: pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 126 √3 cm kwadratowe.Pole powierzchni jednej ściany bocznej jest równe 30 √3 cm kwadratowe.Oblicz
7
hooney22:
wierzchołek latarni morskiej znajduje się 25m nad poziomem morza i widać go z jachtu pod kątem α, którego tangens wynosi 0,0875. jaka jest odległość jachtu od podnóża skarpy, na której stoi
7
CJ:
liczba pierwiastków wielomianu Q(x)=x
3
−64x ktore sa liczbami parzystymi jest rowna
6
Mała < 3:
Pierwsze trzy minuty lekcji zajęło sprawdzanie obecności, przez następnych kilkanaście minut uczniowie pisali sprawdzian, a resztę lekcji, czyli 60% godziny lekcyjnej, zajęło omawianie
1
kingusia:
log36
16
ewela:
Własciciel ksiegarni sprzedaje miesiecznie 20 egzemplazy ksiazki w cenie x za jeden egzemplaz , Zauwazył ze obnizka ceny ksiazki o 1 zł powoduje zwiekszenie sprzedazy o 1 egzemplarz Jaka
3
Amadeusz:
Jak to ruszyć
Dane jest równanie x
3
− (2m−3)x
2
− 5x = 0 z niewiadomą x i parametrem m.
8
jagoda:
a jesli mam : 4log
2