30 paź 11:05
Basia:
jeżeli ostrosłup jest prawidłowy, to podstawa jest trójkątem
równobocznym
pozostałe ściany są przystającymi trójkątami
równoramiennymi
z tego wynika, że
P
p = 126
√3−3*30
√3=96
√3
z tego wyliczysz a czyli długość krawędzi podstawy
z tego wyliczysz h
b
30 paź 11:13
julia: serdeczne dzięki
30 paź 11:13
julia: ale skąd ci się wzięło te 96 skoro 126−90=36 bo ja trochę tego nie rozumiem
30 paź 11:23
Basia:
i dobrze, że nie rozumiesz
zapomniałam pomnożyć przez 3 i odjęłam 30
oczywiście trzeba to poprawić
30 paź 11:25
julia: aha czyli Pp = 126√3−3*30√3=36√3
30 paź 11:29
Basia:
tak, czyli
a
2=4*36
a=2*6=12
30 paź 11:32
julia: a te 12 to co to jest
30 paź 11:36
Basia:
długość krawędzi podstawy czyli długość boku trójkąta równobocznego
30 paź 11:36
julia: aha dzięki
30 paź 11:37
julia: a czy te pierwiastki się znoszą ? bo ich przy końcowych działaniach nie ma to co się z nimi
stało
30 paź 12:03
Basia:
dzielisz obustronnie przez √3 i znika
30 paź 12:06
julia: aha a wiesz ja już wszystko zrobiłam te obliczenia i wyszło mi 6√3 a odpowiedź jest 5√3 to
jest odpowiedź na to zadanie
30 paź 12:09
Basia:
12*a*hb = 30√3
12*12*hb = 30√3
6hb=30√3 /:6
hb = 5√3
30 paź 12:25
julia: aha dzięki teraz już to rozumiem wielkie dzięki
30 paź 12:31