funkcja kwadratowa
astral: Dana jest funkcja kwadratowa f (x)= 3x2+ 12x −1 . Osią symetrii wykresu tej funkcji jest
prosta:
A. x = 2
B. x =− 2
C. y = 2
D. y =−2
wyszło mi odpowiedź B, poprawnie?
30 paź 11:18
Godzio:
Tak
30 paź 11:18
R.W.16l:

a biorąc to poprzez zrobienie, to będzie tak?
Prosta przechodząca przez wierzchołek i będąca symteralną odcinków x
1i x
2 gdy y przy nich
jest const (np. miejsca zerowe?), jak na rysunku?
np co do symetralnych (z rysunku) |x1x2|=2y itp
30 paź 11:37
Basia:
tak; ale nie trzeba liczyć miejsc zerowych
wystarczy policzyć odciętą wierzchołka
30 paź 11:39
ewela: a jak by było we wzorze na koncu +1 to wierzchołek był by na gurze i odp była by dodatnia
30 paź 11:41
R.W.16l: A prawda, prawda

Dziękuję
30 paź 11:41
ewela: a nie mozna obliczycz q
30 paź 11:42
Basia:
ewela nie rzędną tylko odciętą; popatrz na rysunek R.W.16l
30 paź 11:43
Basia:
| | −b | |
symetralna paraboli to prosta x=p gdzie p= |
| |
| | 2a | |
q nie ma tu nic do powiedzenia
30 paź 11:44
Basia:
obliczyć q oczywiście można, tylko po co ?
w tym zadaniu nie jest potrzebne
30 paź 11:45