Oblicz
sda: 3−3/2 : 12−3/2 =
30 paź 20:57
PsychoX1989: wyjdzie 8
30 paź 21:03
sda: dobra tylko gubię się w pewnym momencie i nie wiem co zrobić jak do tego doszłes?
30 paź 21:06
30 paź 21:18
PsychoX1989: nie wiem jak z nawiasami tylko, ale w pewnym momeńcie raczej już nie są potrzebne jak nie ma
potęgi. Pozdrawiam
30 paź 21:19
sda: ok wielkie dzieki
30 paź 21:23
sda: tez mi wyszlo 8 tylko innym sposobem
30 paź 21:24
Godzio:
Można skorzystać z tego że mam te same wykładniki więc:
| | 3 | | 1 | |
z tego otrzymamy: ( |
| )−3/2 = ( |
| )−3/2 = 43/2 = 23 = 8 |
| | 12 | | 4 | |
30 paź 21:25