czy to jest dobrze zrobione ?
;) : 3xx+1 − {x+2}{x} =
jak sprowadzę do wspónego mianownika wyjdzie ? 2x2−5x−4x(x+1) ?
30 paź 17:25
help: ?
30 paź 17:32
help: ja też bym potrzebowała tego rozwiązania ; ( bo mam podobny przykład
30 paź 17:33
mi: | 3x2 | | (x+2)(x+1) | |
| − |
| = |
| x(x+1) | | x(x+1) | |
30 paź 17:40
mi: | 3x2−(x2+2x+x+2) | | 3x2−x2−3x−2 | | 2x2−3x−2 | |
| = |
| = |
| |
| x(x+1) | | x(x+1) | | x(x+1) | |
30 paź 17:41
mi: i oczywiście dziedzina x≠0 i x+1≠0
30 paź 17:42
help: sorry tam jeszcze za całym przykładem stoi − 2
30 paź 17:42