sześcian
fred: Przekątna sześcianu jest o 2 większa od przekątnej ściany sześcianu. Wówczas krawędź sześcianu
jest równa?
30 paź 21:40
Grześ:
przekątna:
d=a
√3
a
√3=a+2
3a
2=a
2+2a+4
2a
2−2a−4=0
a
2−a−2=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
Krawędź ta wynosi 2
30 paź 21:44
mi:

D=d+2
d=a
√2
mamy tr. prostokątny
a
2+d
2=D
2
a
2+(a
√2)
2=(a
√2+2)
2
30 paź 21:44
Grześ: Machłem się w obliczeniach
30 paź 21:50
Grześ: 2a
2−4a−4=0
x
2−2a−2=0
Δ=4+8=12
√Δ=2
√3
Krawędź ta wynosi 1+
√3
30 paź 21:52
Godzio: Co wy z tymi kwadratami, to zadanie jest prawdopodobnie z gimnazjum a tam równań kwadratowych
nie robią

a
√3 = a + 2
a
√3 − a = 2
a(
√3 − 1) = 2
| | 2 | | √3 + 1 | | 2√3 + 2 | | 2√3 + 2 | |
a = |
| * |
| = |
| = |
| = √3 + 1 |
| | √3 − 1 | | √3 + 1 | | 3 − 1 | | 2 | |
30 paź 21:53
Grześ: W sumie racja.
30 paź 21:54
Eta:
Godzio
popraw:
a√3= a√2+2
30 paź 21:56
Bogdan:
Ten rysunek mi nie przedstawia sześcianu. Tak jak trzeba dbać o poprawność
obliczeń, tak samo trzeba dbać o poprawność załączonych szkiców.
30 paź 21:56
fred: To jest zadanie maturalne
30 paź 21:57
mi: ale czemu a√3=a+2
przecież przekątna sześcianu jest o 2 większa od przekątnej ściany
30 paź 21:58
Godzio:
nie doczytałem polecenia

ale już wiadomo
30 paź 21:59
mi:

czy teraz lepiej?
30 paź 22:00
Grześ: Haha, więc będzie:
a
√3=a
√2+2
a
√3−a
√2=2
a(
√3−
√2)=2
| | 2 | | 2(√3+√2) | |
a= |
| = |
| =2(√3+√2) |
| | √3−√2 | | 3−2 | |
30 paź 22:02
Eta:
30 paź 22:08
Bogdan:
mi − nie jest lepiej, jeśli stosujesz linie przerywana dla niewidocznych krawędzi,
to bądź konsekwentny.
30 paź 22:08
Eta:
30 paź 22:11