matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
daniel:
Wykaż że: log
a
b=−log
1/a
b proszę o pomoc w rozwiązaniu
30 paź 15:48
Basia:
−log
1/a
b = log
1/a
b
−1
= log
1/a
1
b
= x ⇔ (
1
a
)
x
=
1
b
⇔
1
1
=
⇔
a
x
b
a
x
= b ⇔ x = log
a
b stąd: −log
1/a
b = x = log
a
b
30 paź 16:12