trygonometria zadania tekstowe
givi123: a) obserwator widzi czubek drzewa odległego o 65 m pod kątem 29⁰ (oko obserwatora znajduje się
1,5m nad ziemią). Jak wysokie jest drzewo?
b) jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19m w momencie, gdy promienie słoneczne
padają pod kątem 55⁰?
30 paź 11:24
Basia:

a=1,5
b=65
α=29
o
skorzystaj z tangensa
tgα=
xb
wylicz x (tg29 z tablic)
w
drzewa=1,5+x
30 paź 11:29
Godzio:
Wysokość drzewa: x = y + 1,5 = ...
30 paź 11:29
Basia:

a=19
α=55
dalej jak poprzednio
30 paź 11:31