funkcje
ewela: Własciciel ksiegarni sprzedaje miesiecznie 20 egzemplazy ksiazki w cenie x za jeden egzemplaz ,
Zauwazył ze obnizka ceny ksiazki o 1 zł powoduje zwiekszenie sprzedazy o 1 egzemplarz Jaka
cenę jednego egzemplaza ksiązki winien ustalić własciciel ksiegarni aby jego miesieczny utarg
był najwiekszy
30 paź 09:08
ewela: tego równania nie mogę ułożyc... bo napewno bedzie trzeba tą najwieksza wartosc obl tak jak by
na górze bedzie wieszchołek,, nie wiem nic a mam mature próbna i juz panikuje nat tymi
zadaniami....
30 paź 09:11
ewela: a tak to moze choc troche sobie cos przypomne
30 paź 09:12
Godzio:
Miesięczny zarobek: 20 * x
Cena spada, sprzedaż rośnie: 19 * (x + 1)
czyli ogólnie można zapisać: (20 − y)(x + y) = 10x + 20y − yx − y
2 =
−y
2 + y(−x + 20) + 10x
| | x − 20 | | 1 | |
yw = |
| = 10 − |
| x |
| | −2 | | 2 | |
30 paź 10:12
Godzio:
Będziesz umiała dokończyć?
30 paź 10:12
Basia:
jeżeli obniży cenę o n złotych to sprzeda o n więcej egzemplarzy
czyli
nowa cena: x−n
nowa sprzedaż: 20+n
n∊N
+ i n<x
zarobi:
f(n) = (20+n)(x−n) = 20x − 20n +nx − n
2 = −n
2+(x−20)n + 20x
i to jest funkcja zmiennej
n
x jest tu parametrem
zadanie ma rozwiązanie ⇔ x>20
czyli tłumacząc to na "normalny" język:
jeżeli cena książki x≤20 ta "operacja" obniżki o 1 zł nie opłaci się
jeżeli x>20 najkorzystniej będzie obniżyć cenę o
| | x | |
nmax = część całkowita liczby |
| −10 |
| | 2 | |
czyli jeszcze dla x<22 obniżka się nie opłaci bo n
max=0
ma sens dopiero dla x≥22
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeżeli nie łapiesz spróbuj to zadanie tak samo rozwiązać cztery razy:
1. przyjmując np. x=16
2. przyjmując x=20
3. przyjmując x=21
4. przyjmując np. x=30
30 paź 10:13
Godzio: A pomyliłem się, bo cena to x wiec przy x powinien być − y a przy 20 + y
30 paź 10:16
Basia:
Godziu: 20 to liczba egzemplarzy, x to cena
Ty zrobiłeś odwrotnie
30 paź 10:17
Godzio:
30 paź 10:18
ewela: dzieki Basiu zaczynam tak jak podpowiadasz 4 razy to zrobic utrwali sie i pocwicze hee
aktualnie ciagi przypominam n
3=9 to ile n bedzie

bo nic do 2 potegi nie daje 9 a to zadanie
z ciagów co oddzielnierobie ma logarytm a ja juz nie pamietam
he a teraz nie wiem czy basia czy godziu ma racje
30 paź 10:23
Basia:
n3=9 ⇒ n=3√9
ale to nie jest liczba naturalna, napisz może pełną treść zadania
Godzio już sam się poprawił.
30 paź 10:27
ewela: jak myslicie na podstawach z matury moze to byc

takie zadanie

to jak na rozszezeniu jakims
30 paź 10:29
Basia:
sądząc po roku ubiegłym raczej nie
30 paź 10:30
ewela: który wyraz ciagu przyjmuje wartośc 4 i ja juz jeden obliczyłam ale mam ten gdzie mi n3=9 a
mam pod taki wzór podstawic bn=n3− 5
4=n3−5
4+5=n3
9=n3
n?=3 tego ? szukam czyli tego rozwiazania czyli ze nigdzie pewnie nie ma wartosci 4
30 paź 10:34
Godzio: zgadza się, ciąg nie przyjmuje wartości 4
30 paź 10:35
ewela: ja jestem typowa humanistką a jeszce miałam takiego nauczyciela ktory nic nie tłumaczył sam
rozwiazywał zadania dla siebie a kazdy przepisywał nie wiedzac o co chodzi
30 paź 10:35
ewela: dzieki to jednak dobrze myslałam
30 paź 10:36