Wyznaczenie granicy
system: | nsin! | |
| . Jak wyznaczyć granice tego ciągu? Z poprzednich postów dowiedziałem się że |
| n2+1 | |
trzeba wykorzystać twierdzenie o trzech ciągach . Może ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić ?
30 paź 18:36
Basia:
Przecież już Ci to właściwie zrobiłam.
| | n | | 1n | | 0 | |
− |
| =− |
| → − |
| = 0 |
| | n2+1 | | 1+1n2 | | 1+0 | |
stąd:
tw. o trzech ciagach
jeżeli
a
n≤b
n≤c
n (dla każdego n)
i
lima
n=limc
n=A ⇒ limb
n=A
30 paź 18:41
danny: Można też inaczej − > rozbijamy na dwa ciągi :
1) n/n2+1
2) sin!
Granicą pierwszego jest 0 a drugi to ciąg ograniczony
Zatem z twierdzenia że coś ograniczonego * 0 to dalej zero −> wobec tego granica wynosi 0
30 paź 18:44