rozwiąż równanie 10x^3+10x^2-x-1=0
beata:
30 paź 14:58
Basia:
10x2(x+1)−(x+1)=0
(x+1)(10x2−1)=0
dokończ
30 paź 15:00
beata: rozwiąż równania i nierówności :10x3+10x2−x−1=0 , x3−x2−5x+5>0
−3x(x−5)(x+9)(2x−7)(4x+2)≤0
30 paź 15:04
beata: nie wiem dalej
30 paź 15:15
Basia:
ad.2
x2(x−1)−5(x−1)>0
(x−1)(x2−5)>0
(x−1)(x−√5)(x+√5)>0
narysuj wykresy
y=x+√5
y=x−1
y=x−√5
i odczytaj znaki kolejno w przedziałach
(−∞,−√5) tu będzie (−)*(−)*(−)=(−)
(−√5,1) tu będzie (+)*(−)*(−)=(+)
(1,√5) tu bedzie (+)*(+)*(−)=(−)
(√5,+∞) tu będzie (+)*(+)*(+)=(+)
odp. x∊(−∞,−√5)∪(1,√5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.3
−3x(x−5)(x+9)*2(x−72)*4(x+12)≤0
−24x(x−5)(x+9)(x−72)(x+12)≤0 /:(−24)
x(x−5)(x+9)(x−72)(x+12)≥0
miejsca zerowe: 0,5,−9,72, −12
po uporządkowaniu
−9 dla y=x+9
−12 dla y=x+12
0 dla y=x
72 dla y=x−72
5 dla y=x−5
czyli badasz kolejno znaki w przedziałach
(−∞,−9)
(−9,−12)
(−12,0)
(0,72)
(72,5)
(5,+∞)
bierzesz te, w których iloczyn wychodzi dodatni (+)
i domykasz przedziały bo nierówność jest nieostra
30 paź 15:20
Basia:
kiedy iloczyn dwóch liczb (wyrażeń) = 0 ?
30 paź 15:21
beata: ok wielkie dzięki
30 paź 15:28
kasia: proszę o pomoc

ane są wielomiany u(x)=2x
2+3x−6,oraz w(x)=2x
2−3 wyznacz
wielomiany:3w(x)−u(x)w(x) i (x+2)u(x)−[w(x)]
2
30 paź 16:57