30 paź 08:26
ewela: masz znak przed nawiasem to musisz znaki pozn\mieniac a potem przemnozyc przez x2 gdyby te
potęgi sie zgadzały to moze mozna było by ze wzoru z 3 potega skozystać hm...
30 paź 08:50
Godzio:
x(x2 − (2m − 3)x − 5 ) = 0
x = 0 żeby były trzy pierwiastki to w członie kwadratowym Δ > 0 −− ten warunek gwarantuje nam
istnienie dwóch różnych pierwiastków, mają być różnych znaków więc
x1 * x2 < 0
Δ = (po obliczeniu) 4m2 − 12m + 29
Δm < 0 − więc cała funkcja 4m2 − 12m + 29 leży nad osią OX co oznacza że jest zawsze dodatnia
a co za tym idzie delta jest zawsze dodatnia dla każdego m ∊ R
30 paź 10:06
Amadeusz:
Dzięki Godzio
30 paź 13:31